Служители на Националната агенция на приходите /НАП/ са участвали в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев. Според РЗС щетите, нанесени на НАП, са за стотици милиони и са равни на годишната вноска на България за членството в ЕС.

От РЗС не оповестиха имената на служителите, но посочиха, че става дума за схема с фиктивни фирми, които са сключвали фиктивни сделки.
Партията настоява финансовият министър Пламен Орешарски да отстрани от длъжност директора на НАП Мария Мургина до изясняване на случая, защото тя е пряко отговорна за действията на служителите си.

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу служителите на НАП. Обвинението срещу тях е по член 282 от Наказателния кодекс – длъжностни престъпления.

От прокуратурата потвърдиха, че има образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от НАП по чл. 282 – длъжностни престъпления. Случаят се разследва от Националната следствена служба. За момента обвинение не е повдигнато. /БЛИЦ