На извънредното заседание депутатите разглеждаха удължаването на бюджетите на ДОО, на НЗОК и на Държавния бюджет. На първо четене със 127 гласа "за" беше гласувано те да бъдат удължени. 

Против предложението бяха 2 депутати, "въздържал се" гласуваха 90. 

Както БЛИЦ съобщи, с мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките, служебното правителство отказа да се ангажира с внасянето в НС на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2025 г.

Дебатите по същество започнаха по обяд, тъй като заседанието започна с фалстарт и 30-минутна почивка, за дойдат представители на служебното правителство в пленарната зала. На дебата присъстват служебният премиер Гълъб Донев, министърите на финансите Росица Велкова и на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

От ПП са срещу удължаването на бюджета и настояват да бъде приет нов за 2023 г. От Министерството на финансите обаче изчисляват, че това би увеличило разходите с близо 3.6 млрд. лв.

Повече социални разходи искат и от БСП, които предлагат и увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. от януари. От Министерството на финансите изчисляват, че тези разходи биха вдигнали целия бюджет с 4.8 млрд., така че и двете предложения биха довели до бюджетен дефицит.