Само с един глас ГЕРБ успя да надделее над БСП и така управляващата партия отхвърли предложението за референдум за Истанбулската конвенция. Днес парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите обсъди казуса. Идеята за народно допитване е отхвърлена след 6 гласа „за” срещу 7 „против”, съобщи Ася Пеева – член на комисията, цитирана от „Флагман” .
Всички гласове „за” референдума са дошли от БСП, чиято е инициативата. Седемте гласа „против” пък са били на ГЕРБ. От останалите парламентарни формации – „Обединени патриоти”, ДПС и „Воля”, не са участвали, тъй като техни представители на заседанието е нямало.

Дебат на практика не се е състоял. От БСП представили становище в полза на референдума. Милена Дамянова от ГЕРБ обявила мотивите „против”. Повече обаче никой не се изказал и последвало гласуването.
От ГЕРБ смятат, че такъв референдум би бил незаконен. Освен това в момента казусът бил в Конституционния съд и се чакало решение оттам.

„Ние иначе не сме против дебата по Истанбулската конвенция, хубаво е да има разяснения по нея. Да се дискутира в обществото, но трябва да се върне от Конституционния съд, за да се продължи дебатът по конвенцията. Още повече че въпросът е некоректно зададен”, коментира Ася Пеева, която е бургаски депутат от ГЕРБ.

Тя припомни, че истинското име на документа не е „Истанбулска конвенция”, а „Законопроект за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.

Въпросът за референдум, който предлагат от БСП, е: „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”