Истанбулската конвенция - както стана популярна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, влиза в сила днес в Кипър.

Страната подписа документа през юни 2015 г. и през ноември 2017 г. стана 27-та страна член на най-старата европейска организация, която го е ратифицирала.Междувременно документът бе подложен на обществен дебат с участието на партии, неправителствени организации, движения за правата на жените. В крайна сметка бе постигнат консенсус, че конвенцията е важна, защото по официални данни в периода 2005-2015 г. е имало регистрирани около 9800 случая на насилие над жени в страна с население малко над 1 млн. души.

Кипър имаше три резерви по конвенцията, припомня кореспондентът на БНР в Никозия Бранислава Бобанац. Те се отнасяха до обезщетението за жертвите на насилие, което води до високи разходи, до компетентността на кипърските съдилища да разглеждат дела, които се провеждат в други държави или от некипърски граждани и до изискването за режим на пребиваване на жертвите.

Кипър символично депозира ратификацията в централата на Съвета на Европа в Страсбург точно преди 25 ноември - Международният ден за премахване на насилието срещу жени.