Битките по места вече започват да се оформят. БСП се събра на пленум и постави само едно единствено условие пред структурите си в страната- да не се коалират с ГЕРБ, предава Нова тв.

Управляващите вече извадиха първите си общи номинации със СДС.

Сблъсъкът по оста ГЕРБ - БСП в Бургас вече е ясен. Управляващите залагат на четвърти мандат на Димитър Николов. Срещу него левицата вади настоящия депутат Николай Тишев.

”Там наистина битката ще е тежка, но тя може да бъде спечелена. Бургас, след 12 години управление на ГЕРБ и Димитър Николов, има нужда от нов модел на управление, който да е насочен към хората към решаването на техните проблеми”, заяви Тишев.

„Местният вот е изключително мажоритарен, защото предизвикателствата в отделните общини са много различни”, каза Николов.

Дългогодишен кмет е изборът на ГЕРБ и за Монтана, но в коалиция със СДС. Златко Живков е кмет вече 5 мандата, а сега ще иска шести.  

„Амбициите ми са свързани с жизнения стандарт, с развитието на града и общината и аз съм убеден, че това нещо ще стане”, обяви Живков.

В битката по места от левица излиза с няколко депутати - Станислав Владимиров се пуска в надпреварата за Перник, Тодор Байчев за Карнобат, а Пенчо Милков ще спори за кметския стол в Русе. След резултата на евровота, лидерът на БСП си постави амбициозна цел за местните избори.

„Смятаме, че е реалистично увеличаване на кметовете ни със 100%. И на общинските съветници с 30-40%”, обясни Корнелия Нинова.

Официално кампанията започва на 27 септември.

На днешното си заседание Националният съвет на БСП утвърди 161 кандидатури за кметове на общини и райони. Следващото заседание на Националния съвет, което ще продължи с утвърждаването на кандидат-кметове, ще се състои на 15 септември.