Рано е за конкретни имена в кабинета на ГЕРБ. Нека да дойде понеделник и всички ще ги разберете. С политическите партии постигнахме консенсус по определени теми и политики, полезни за хората. Изпратихме нашата програма на всички парламентарни групи и очакваме отговори, когато получим мандата, по кои теми и въпроси бихме могли да намерим съгласие.

Това заяви бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в ефира на bTV.

По думите ѝ идеалното правителство е възможното правителство. „Това правителство, което се обединява около ясни евроатлантически ценности, което се стреми към модернизация на страната, такова, което залага на инвестиции в образование и иновации“, посочи тя.

„Каузата на всички политически партии трябва да бъде изборите да са честни и прозрачни. Когато говорим за машинното гласуване, има хора които се страхуват да гласуват, става въпрос по-скоро за това как се отчита вотът.

Трябва да сме сигурни, че вотът на хората е преброен правилно. Сега се прие да има видеозапис на броенето на бюлетините. Аз не мога да си представя, че може да се говори за такива мащабни манипулации“, заяви Сачева.

„Дори и в технологиите може да се случат различни пробиви. Машинният вот не е 100% сигурен“, поясни тя.

„Бюджетът винаги се гледа и през нощта. В случая желанието е по-бързо да се приеме този Изборен кодекс, защото не можем да сме сигурни в какъв сценарий работим и в оставащото време на Народното събрание, и дали ще имаме възможност да приемем и другите важни закони.

Въпросът е да се намери разумното и балансирано решение и колегите от Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) трябва да разберат какво е демокрация. Мнозинството има възможност да наложи волята си, а ПП и ДБ искат да наложат диктатура на малцинството“, обясни Деница Сачева.

„Коалиция на хартиената бюлетина няма. В рамките на това НС политическите сили гласуват в различни комбинации и това не означава, че правят коалиции“, подчерта тя.

„Удължителният закон на бюджета задължително трябва да бъде приет. Законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост – също, както и социалните законопроекти. В удължителния бюджет не могат да се внасят допълнителни предложения.

МС може сам да вземе решение по отношение на минималната работна заплата. В момента се дискутират различни варианти, но трябва ясно да си даваме сметка, че във финансовата политика има не само разходи, но и приходи. Всеки може да хвърля цифри“, поясни бившият социален министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук