Ако Валери Симеонов не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка Бойко Борисов. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев във връзка с липсата на кворум, предаде агенция Фокус.

„Първо задължение на управляващите е да осигурят кворум за заседанията. Това е конституционен принцип. Те не идват на работа, очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна. Второ, ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален, който не е европейски“, каза проф. Гечев.

Той уточни, че цяло лято в Европа обсъждат проектите си за бюджет. Според него управляващите искат да претупат бюджета. „Вчера бяхме свидетели на нещо уникално – три комисии едновременно за първи път в практиката на Европа разглеждат бюджета на страната си за 2 часа и половина. Това нормално ли е? Ние сме категорично против някои от промените, които искат да правят в бюджета и да товарят най-бедните слоеве с нови данъци. Те не само, че нарушават предизборните си обещания, а и собствената си управленска програма. Знаете как те се кълняха, че няма да променят никакви данъци, а сега вместо да променят данъците, които да са в полза на средната класа и на по-бедните българи, те вдигат данъците на най-бедните. Как да реагира БСП?“, заяви още проф. Гечев.

На въпрос дали БСП няма да влезе в зала, когато се гледа бюджетът, депутатът обясни: „Няма да влезем в зала, докато не понесе политическа отговорност човек от ръководството на правителството, който обиди най-беззащитните – майките на дечица с увреждания. Ако той не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка г-н Борисов и цялото правителство, защото те не са за нищо“, допълни още проф. Гечев.

Той уточни, че БСП не бойкотира бюджета, а напротив, внесли са алтернативен такъв. Според него никой в комисия не е казал на бялото черно и са мълчали 2 часа и половина и накрая са вдигнали послушно ръчички, за да подкрепят бюджет, който те самите се срамуват да подкрепят.