БСП няма да влезе в пленарната зала дори и за работа по бюджета. Докато Валери Симеонов не си отиде, има опасност държавата да остане без бюджет. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

БСП и ПГ на БСП от първите месеци, когато майките на деца с увреждания излязоха на площада, подкрепихме техните искания и няма как да ги изоставим сега. Исканията им още не са изпълнени. На всичко това преди седмица чухме изказването на Сиемонов, което всички са категорични, че е крайно неприемливо. Затова групата ни реши да не се регистрираме в парламента, докато Валери Симеонов не подаде оставка. Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина дойдоха след искането ни за оставката на Симеонов, заяви социалистът.

Продължаваме да не се регистрираме, парламентът така не може да работи. Този парламент си отива. Предстои гласуване на бюджета, няма как това напрежение да не се отрази на правителството и ако Симеонов упорства, идва ред на правителството, на което три пъти искахме вот на недоверие, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП. Дори и да има кворум, БСП ще гласува против бюджета – замразени са 12 социални плащания, вдигат се заплатите с 10 % , а цените на горивата и тока се вдигат с повече от 15%, повишават се доходите на администрацията, за да си купят изборите, вдигат се осигуровки, вдигат се минимални осигурителни прагове, това не е записано в програмата на ГЕРБ, обясни още социалистът.

Нека органите да си свършат работата по отношение на Агенцията за българите в чужбина, да стигнат до край – може да има зам.-министри и министри да са замесени. Но оставката на Симеонов е на дневен ред. А винаги, когато БСП постави актуален проблем, управляващите ни прехвърлят 5-10-20-25 години назад. Политиката е разговор за бъдещето, не е разговор за миналото, заяви Свиленски.

За нас този парламент е изчерпан. В парламента остава да работи 1/3 от групата, която да следи да не се приемат лобистки закони, останалата част продължава да обикаля страната и да се среща с хората, каза още Георги Свиленски.