Лоялни към Слави Трифонов политици и експерти ще запазят властовите си позиции, научи БЛИЦ от свои източници в Министерския съвет. Според тях на тези, които се налага да напуснат заеманите висши управленски позиции, трябва да бъдат предложени други постове по върховете на държавата. 

Бившият външен министър Теодора Генчовска вече получи зам.-министерско кресло в министерството на отбраната. Зам.-министър на отбраната вече е и доскорошната шефка на кабинета на Гроздан Караджов в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Катерина Граматикова. Генчовска и Караджов бяха министри в кабинета „Петков“ от квотата на ИТН в четворната коалиция.

Указания да не закача хората на Слави в енергетиката е получил и новият министър Росен Христов, който смени човека на ИТН Александър Николов. Там зам-министерският пост напуска Пламен Данаилов, за когото обаче се очаква отново да се включи в изборната кампания като водач на листа на ИТН.

Не такава обаче е ситуацията в Министерството на младежта и спорта. Там новият министър – Весела Лечева, има зелена светлина да направи пълна ревизия на дейността на отцепника от ИТН Радостин Василев, и приближените му в дружествата, на подчинение от министерството. 

По-рано тази година пък първият служебен министър на спорта, назначен от сегашния президент през 2017 г., професор Даниела Дашева напусна със скандал екипа на Василев, от който беше част.

Според източниците ни от „Дондуков“ 1, първи в черния списък за проверки и уволнения на Весела Лечева са шефът на Българския спортен тотализатор Александър Тодоров и изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД Венцислав Петков.

Двамата са близки приятели на Василев и той се е постарал да им гарантира бъдещето в тотализатора и в НСБ ЕАД като е вкарал странни клаузи в техните договори, че могат да бъдат отстранени само с 6-месечно предизвестие.

Но това няма да ги спаси, ако проверките на Лечева установят закононарушения (данни за такива вече бяха публикувани в медиите през последните месеци) и заключенията бъдат изпратени на компетентните органи – МВР и прокуратурата. Още повече, че министърът, в чийто кабинет често се отбиваше Радостин Василев, вече не е министър също като него. Става дума за бившият шеф на МВР Бойко Рашков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук