Външният министър в кабинета „Петков” Теодора Генчовска става част от екипа на служебния военен министър Димитър Стоянов.

Това стана ясно по време на церемонията, в която Драгомир Заков отстъпи поста си на своя наследник.

БЛИЦ припомня, че Генчовска два пъти тя бе номинирана за министър на отбраната в неуспелите проектокабинети на ИТН - този на Николай Василев и на Пламен Николов.

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Като възпитаник на Военната академия, професионалната ѝ кариера започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната.

Тя бе главен експерт към администрацията на президента Румен Радев и участва в инициативата "Три морета" като част от Координационното звено.

Теодора Геновска е участвала в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

БЛИЦ припомня, че във вторник държавният глава Румен Радев официално назначи своя четвърти служебен кабинет, начело с премиер Гълъб Донев. Избраниците на президента положиха клетва в гербовата зала. 

Малко по-късно властта бе сдадена от премиерът Кирил Петков, който категорично отрече да оставя държавата в апокалипсис и обвини Слави Трифонов, че е бил троянският кон в коалицията. 

Промените в 12 без 5 обаче бяха налице, като в рамките на 24 часа Петков взе главата на шестима души и гласува допълнителни пари за различни браншове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук