Ще има ли край политическата криза?

В момента всички очакват президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ-СДС.  

Очакванията са ДПС да подкрепи партията на Байко Борисов за кабинет с първия мандат, за да бъдат избегнати нови политически катаклизми, но дори заедно, двете формации ще имат общо 115 гласа. Така ГЕРБ ще има нужда от още 6 гласа, за да сформира правителство.

От последните минути: Радев обяви новината, която всички чакаха

Въпросът е: Откъде могат да дойдат те?

В 49-то Народно събрание ГЕРБ управляваха заедно с ПП-ДБ и ДПС, но сега шансовете за това са нищожни, ако се съди по постоянните нападки от страна на лидерите на "Промяната" към първата политическа сила. Въпреки това, те не трябва да се отписват, съдейки по това, че Кирил Петков и компания редовно обръщат палачинката и променят мнението си, а и жаждата за власт отново да стане приоритет за тях.

Освен това част от депутатите от "Демократична България" този път може и да не са напълно съгласни с мнението на Петков и Василев. 

"Възраждане" на няколко пъти обявиха, че ще подкрепят само кабинет със свой мандат.

От БСП намекнаха, че има шанс за подкрепа, но само при условие, че Бойко Борисов няма да е премиер, и въпросният кабинет да е експертен.

Вътрешно разследване на предателите във "Величие", разпадът чука на вратата

Новоизлюпеният член на парламента - партия "Величие", твърдо обяви, че няма да се дават изявления по въпроса, преди да се види какво ще бъде предложено.

Хората на Николай Марков обаче вече дадоха своя глас за предложената от ГЕРБ Анна Александрова за шеф на комисия, която да изработи новия парламентарен правилник.

Така се стига до ИТН.

Балабанов разкри защо ИТН драпат толкова за третия мандат

Народните представители от "Има такъв народ" постоянно повтарят, че биха разговаряли с ГЕРБ, но ще подкрепят единствено свой кабинет, ако президентът им връчи третия мандат. Въпреки това множество специалисти и експерти са на мнение, че именно Слави Трифонов ще се окаже "Златният пръст" за успешно реализиране на мандата.

А какво мислят българските граждани?

Важният избор, който предстои партиите да направят, ни даде повод да ви попитаме в нашата анкета Кой ще е големият победител на изборите?.

И там всичко изглежда ясно.

Според цели 60,93% от нашите читатели именно ИТН ще е партията, която ще подкрепи ГЕРБ за успешно реализиран първи мандат.

Второто място изненадващо се отрежда на депутатите от "Демократична България", които са посочени от 16,58% от читателите ни.

9,92% от анкетираните са на мнение, че подкрепа за ГЕРБ ще бъде дадена от "Величие".

4,77% от читателите ни смятат, че "Възраждане" ще е партията, която ще осигури тези 121 гласа, а "Продължаваме промяната" пък са посочени от 4,4%.

Най-малки шансове кабинет с първия мандат да бъде подкрепен са отредени на БСП - 3,39%.

Вече може да гласувате в новата ни анкета ТУК. В нея ви питаме: Правилно ли е решението и Главчев, и Радев да представляват България на върха на НАТО във Вашингтон?