Депутатът от Зелено движение и „Демократична България“ Борислав Сандов заяви пред БНР, че решението на партията „Има такъв народ“ да върне управленския мандат не е изненадващо.

„Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, аргументира се той в предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“.

Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

„За нас от ДБ такава хипотеза беше разглеждана, ние имаме готовност да действаме в една такава ситуация, друг е въпросът дали това е правилният подход в този случай, при положение, че се намираме в здравна и икономическа криза, и ако това предвещава отиване и към политическа криза, ние ще трябва да проявим здрав разум и още по-голяма отговорност“, смята Сандов.

Той допълни:

„Разбира се, по Конституция има възможност и за даване на трети мандатоносител, който да се опита да състави правителство, но мисля, че в тази ситуация, шансове за такова правителство са изключително малки, защото ако първата политическа сила като брой депутати в Народното събрание ГЕРБ е в тотална изолация, втората отказва да участва в съставяне на правителство, то много трудно може да се организира определено мнозинство и то бих казал, че няма да е стабилно“.

„Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори. Те трябва да бъдат възможно най-скоро, за да може да имаме есента някакво стабилно правителство“, подчерта още Борислав Сандов.

Сандов посочи още, че сега отговорността на президента Румен Радев е много голяма, още повече, че той есента също ще прави предизборна кампания.

Той призова гражданите да бъдат политически активни сега, още повече, че партиите сега в парламента ще се опитат да променят изборното законодателство, така че да се улесни достъпът до гласуване и да се ограничат възможностите за купен вот.
Във връзка с предсрочни избори Сандов заяви:

„Не вярвам ГЕРБ да успее да добави гласове при нови избори, големият въпрос е дали и партии като ИТН и „Изправи се! Мутри вън“ ще успеят да увеличат подкрепата си, но аз вярвам, че ДБ ще успее да увеличи своята подкрепа на едни такива предсрочни избори.

Според мен Националният план за възстановяване и устойчивост няма да бъде внесен до края на месеца от правителството в оставка, което ще ограничи възможностите на държавата значително, но ние ще се опитаме в тези две седмици да осветлим ситуацията в страната и да имаме яснота къде отиваме", заяви още Сандов.

Като член на „Зелено движение“ Борислав Сандов излезе преди дни с призив за „позеленяване“' на българското Народно събрание. Той настоява Председателят на Народното събрание да инициира нужните промени за премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба и за поставяне на велостойка в зоната за сигурност в парламента.

"За да се доближим поне малко до добрите примери от Западна и Централна Европа, да се види, че отиваме към новата устойчива епоха, без използването на коли и охрана", посочи още Сандов.