Национализацията на руско имущество е санкция спрямо управляваната от Путин и Кремъл държава и спрямо начина, по който тя агресира с държава, който ни е много близка. Национализацията на руско имущество има и по други места в Европа.

Това е мярка, която цели да покаже, че България няма да търпи отношения с държава, в която има подобно управление. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"България не трябва да има близки отношения с Путин и Кремъл. Ние от ДБ управляваме изцяло по нашата управленска програма, но тя беше създадена по време преди "путинизацията" в света и най-вече в Европа да достигне своите крайни размери и да предизвика голяма война.

Казала ли е Лена Бориславова, че трябва да се конфискуват имотите на руснаците у нас

Тази нова ситуация изисква адаптиране и ако новите мерки се очертават в един видимо по-тромав орган като Европейския съюз, то ние като държава със сигурност трябва да адаптираме тази наша управленска програма", каза още вицепремиерът.

Припомняме, че днес от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи идеята българската държава да национализира руско имущество, най-вече активи на руската петролна компания "Лукойл".

В същото време, Киев поиска от групата на седемте най-развити икономики да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да й окажат финансова помощ за възстановяването й след войната. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Той обяви, че е отправил искането си по време на срещата на външните министри на Г-7 в Германия. "Говорим за стотици милиарди долари. Русия трябва да плати", каза Кулеба пред репортери в кулоарите на срещата.