Съединените щати искат интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз да се ускори от „подобните на ход на охлюв темпове“ и ще се стремят да възобновят процеса, заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Габриел Ескобар, който по-рано този месец беше назначен за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за Южна и Централна Европа, обяви, че назначен, за да подпомогне забавената изборна реформа в Босна и Херцеговина, съобщи Радио „Свободна Европа“.

„Да се върна 20 години по-късно и да видя, че не е постигнат голям напредък на този фронт, беше малко разочароващо“, каза Ескобар пред РСЕ в интервю за своите приоритети и притеснения за региона. „Бихме искали да видим по-бърза интеграция.“

Ескобар каза, че са предложени някои „добри решения“ за решаване на спора България-Северна Македония и че Вашингтон ще продължи да настоява пред София за намиране на компромис.

„Погрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас”, коментира Ескобар действията на България, добавяйки, че това е стратегически императив за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС.