Според информация на американския вестник Stars and Stripes, Военновъздушните сили на САЩ наскоро са поискали от Конгреса повече от 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния.

Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион. Това допълнително ще засили военното сдържане на Русия в Източна Европа, пише китайският официозен ежедневник „Женмин жибао“ (China Daily), цитиран от „Фокус“.

Отделяне на пари за възстановяването на бивша съветска база

Според съобщението Съединените щати очакват да осигурят близо 3,8 милиарда долара по Закона за разход на средства за отбрана 2021 г. в рамките на Европейската инициатива за сдържане, включително сума от близо 130,5 милиона доларза модернизиране на въздушната база Кимпия-Турзий в Централна Румъния. Ако бъде приет, този бюджетен проект ще бъде най-големият проект за военно строителство в чужбина, който Министерството на отбраната на САЩ ще реализира след старта на Европейската инициатива за сдържане през 2014 г.

Военновъздушните сили на САЩ заявиха в бюджета си, подаден в Конгреса, че „военновъздушната база Кимпия-Турзи е основният способ за европейското командване на САЩ да отговори на непрекъснато променящата се среда на европейска сигурност“. Миналата година европейското командване на военновъздушните сили на САЩ изпрати няколко дрона MQ-9 Reaper, разположени в Полша, в базата за кратък период от време, за да засилят мониторинга и контрола в Черноморския регион. Освен това американските военни многократно са изпращали в базата свои изтребители за дежурства.

Тази поредица от действия показва, че САЩ и техните съюзници искат да продължат да разширяват военните си действия в Източна Европа. Въпреки че Министерството на отбраната на САЩ непрекъснато увеличава инвестициите си в базата през последните години, в момента няма зона за кацане на големи военни самолети, така че категориите оръжия, които ВВС на САЩ могат да изпращат в базата, са ограничени, а възможността за изпълнение на мисии е намалена значително. В своята бюджетна декларация американските ВВС поискаха редица основни ремонти и модернизации на базата, включително промяна на защитните съоръжения за кацане на опасни товари, изграждане на повече зони за стоянки на самолетите, петролни депа и складове за осигуряване на вътрешна логистика в базата.

През 2019 г. ВВС на САЩ изразходва около 40 милиона долара за модернизиране на 71-а румънска военновъздушна база Кимпия-Турзи. Базата е построена от румънските ВВС през 2002 г. и се счита за най-добрата въздушна база в Румъния. След анексирането на Крим към Русия през 2014 г. Румъния получи граница с Руската федерация по море, така че за Румъния активната интеграция в НАТО, както и сдържането на Русия, допринасят за осигуряването на собствена стратегическа сигурност.

Множество сигнали за „завръщане в Източна Европа“

От юни САЩ и техните съюзници по НАТО последователно провеждат съвместни военни учения в Източна Европа. Американските ракетни разрушители влязоха в Черно море за трети път за годината, за да демонстрират своята мощ. След „изненадващото посещение“ на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер в НАТО на 15 юни, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви значително намаляване на броя на американските войски, разположени в Германия. Външният свят вярва, че тази част от американските войски, изтеглени от Германия, ще бъде постоянно разположена в Полша. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че много европейски страни, включително Полша, балтийските държави и Черноморския регион, са увеличили американското военно присъствие.

Русия реагира много остро на тези събития. В руския Западен военен окръг отбраната в посока към Балтийско море беше засилена, а в Южния военен окръг бяха организирани въоръжени сили за цялостно наблюдение на движението на корабите на НАТО и навременна реакция на евентуални аварийни ситуации във водите на Черно море. Руският Балтийски, Черноморски и Северен флот също ще провеждат военни учения.

Игрите на САЩ и Русия стават норма

В бъдеще, като подкрепят разширяването на НАТО на изток, Съединените щати ще поставят по-голям акцент върху създаването на гранични сили за противовъздушна и противоракетна отбрана в съседните на Русия страни като Румъния, Полша и Украйна. Те също така ще засилят действителната бойна подготовка на НАТО и ще помогнат за изграждането на способности за съвместни бойни операции с цел всестранно и многостранно търсене на стратегическа блокада и военен натиск върху Русия.

Със сериозната липса на взаимно стратегическо доверие и все по-силна военна конфронтация между двете страни, Русия може да използва вътрешните конфликти в НАТО за укрепване на стратегическите ядрени сили и придвижване на военното разполагане, както и за укрепване на стратегическото превъзходство, за да получи изгодно положение във военната конфронтация.

В бъдеще стратегическите игри между САЩ и Русия в Източна Европа могат да покажат тенденция към дългосрочни и усложнения. Следователно рискът от „неволна стрелба“ все още ще съществува заради принудителните военни демонстрации от двете страни.