Проблемът не е в София и никога не е бил. Вархеи може да говори каквото си иска, но проблемът е в Македония. Не виждам причина позицията на България да бъде променена по никакъв начин. Това каза депутатът от БСП Александър Симов пред bTV.

"Минава през парламента, той взима решение и най-вероятно няма да се съгласи с това решение. Това е демократичния начин. Никола Минчев откри заседание, на което можеше да се каже всичко. Те искаха на закрито заседание да се изслуша тя и медиите да пишат, че са казани страховити неща. Такива неща няма", обясни той. 

Вархеи: Преговорите за сваляне на българското вето за РСМ са в задънена улица

"Който иска да се бори с френското предложение, в пленарна зала е най-доброто място. Те трябваше да намерят моралистичен начин да обяснят своето дезертиране от отговорността си да бъдат партия на промяната. Това е партия, която дезертира от желанието да направим България различна страна", каза още Симов. 

Той заяви, че коалицията винаги е била готова на разговори с ИТН и припомни, че са победили на изборите миналата година. 

"Те не съставиха правителство, защото не са в състояние и не могат да водят диалог. Напуснаха правителството под фалшив предлог. Присъединиха се към гласуването на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Започват процеси на разпад, защото продадоха основния си принцип", подчерта Симов. 

Според него е ясно, че правителството е получило мандат с идеята да не се бави повече и да направи големи промени. 

"Миналата година, гласувайки на 3 поредни избора, хората избраха промяната. Това е онова, което ни обединява. Виждам много политологически изложения, че сме били безпринципна коалиция, защото сме леви и десни. Това са партиите, които искат промяна и там е обединението. Виждат, че това е принципна и обединена коалиция.  Повечето хора на протеста вчера не бяха избиратели на БСП. Някои от тях свиркаха срещу Нинова, но други я приветстваха. Ако има хора, които не се продадоха за постове - това е БСП под ръководството на Корнелия Нинова. Хората, които бяха на площада, вероятно никога няма да гласуват за БСП, но виждат, че БСП е партия на промяната", каза още депутатът на левицата.