Президентът Румен Радев вече започва да стяга следващо служебно правителство. Сегашният кабинет вече изглежда обречен преди вота на недоверие следващата седмица. Шансът при това завъртане на рулетката с мандата да се сглоби ново правителство в сегашния парламент също изглежда нищожен.

Хипотезата за прозападно управление, което да обедини "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България", е химера след "гилотинирането" на шефа на НС Никола Минчев, твърдят и от трите партии.   

Затова и най-реалистичният сценарий са поредни извънредни избори наесен, както вчера прогнозира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. До тях властта отново ще се поеме от служебен кабинет.

Засега фаворит за негов премиер е Гълъб Донев, състудент на президента Румен Радев от Военновъздушното училище в Долна Митрополия и бивш социален министър в служебните правителства на Огнян Герджиков и Стефан Янев, съобщава "Марица". По-малко вероятно е постът да бъде поверен на Даниел Вълчев, бивш образователен министър и преподавател по право в СУ.

До последно в управляващата коалиция обаче се надяват да обърнат мача до вота на недоверие, разчитайки на още гласове от другите партии, освен петимата отцепници от "Има такъв народ". Техни съмишленици били уговорени да не бягат от групата с обещание, че ще има ново правителство в рамките на този парламент, твърдят източници от партията на Слави. Това обаче е възможно единствено с участието на новото мнозинство в Народното събрание, което обедини ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

 Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обаче вчера беше категоричен - избори през септември. Партията му е във възходяща линия и е логично той да не мръдне и на сантиметър от позицията си. 

Сондажи показаха обаче, че дори в ПП има доста силно лоби, което иска да се отиде на избори. След падането на подкрепата, дошло логично заради  ценовата криза, сега хората на Кирил Петков отново катерят нагоре. Обяснението е елементарно - „Промяната“ окончателно стана олицетворение на „битката срещу статуквото“, която изкара хората по площадите преди години.

Интересното е, че БСП също качва процентите, както и ГЕРБ. Така от цялата ситуация при нови избори ще загуби най-вече Слави, който в момента е под чертата.

Още повече, говори се, че координаторката Виктория Василева е изолирана вече от партийна дейност. Причината е съмненията, че дамата вече работи за партията на Стефан Янев. Отцепниците дори съобщиха онзи ден, че бившият депутат от Благоевградско Георги Попов вече плете мрежа в Пиринска Македония за каузата на генерала.

Така или иначе, редейки последен пасианс в оставащите 7 дни, всички партии се готвят за избори. Кампанията на практика стартира, коментираха депутати вчера.