Два са вариантите за нов кабинет след падане на правителството на Кирил Петков, коментираха политолози и конституционалисти, цитирани от "Труд". Първият вариант е да бъде съставено правителство в рамките на сегашното народно събрание, а вторият са избори в края на септември или в началото на октомври.

Седемдневният срок за разискванията по вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков, който ГЕРБ-СДС-СДС внесе изтичат на 22 юни, а гласуването по правилник е най-рано 24 часа след дебатите. Това означава, че ако споровете продължат до късно в сряда, вотът вместо в четвъртък може да се гласува в петък на 24 юни.

От опозицията смятат, че “Продължаваме промяната” ще положат усилия да се гласува чак в петък. Дотогава се надявали да си осигурят заветните седем гласа, които да спасят правителството на Петков. Една от най-коментираните теми в кулоарите на парламента вчера бе, че пазарът за депутати отново е отворен и че цената на предател се е вдигнала на 3 млн. лв., но мераклии не се намирали. За вота са необходими 121 гласа. С петимата продажници от ИТН коалицията “Продължаваме промяната”, БСП и ДБ имат 114 депутати.

Икономически експерти предупредиха, че министрите от кабинета и премиера Кирил Петков ще имат време да заложат финансови бомби за следващото правителство.

Очакванията са за първи път да има успешен вот на недоверие. При това положение правителството на Кирил Петков трябва веднага да даде оставка и да остане да управлява докато бъде избран нов кабинет, или президентът разпусне НС и назначи служебен.

ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” не желаят Радев да назначава отново свой кабинет и затова ще бъдат направени усилия за съставяне на правителство в рамките на 47-ото НС. Според политолози има нищожна възможност това да се случи.

Конституционалисти припомниха процедурата със завъртането на политическата рулетка. Основната цел на партиите и на президента ще е консултациите, връчването на мандати и евентуални гласувания да бъдат разтегнати до 22-25 юни, за да не се наложи да се правят избори през август. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното (чл.64, ал. 3 от Конституцията).

Според чл. 89 от Конституцията когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството. Т. е. ако вотът е успешен Петков и правителството му трябва да подадат оставка на 24 или 25 юни, а президентът може да започне консултации с парламентарните партии още от понеделник - 28 юни.

Държавният глава може да ги проведе в рамките на ден, но очакванията са да ги разтегли във времето. Конституцията не предвижда срок за консултациите. След приключването им държавният глава връчва мандат на първата политическа сила, т. е. на “Продължаваме промяната”. В 7-дневен срок кандидатът за министър-председател трябва да предложи състав на Министерския съвет. От ПП вече направиха намеци, че възнамеряват да се възползват от тази възможност и че Асен Василев е следващият възможен кандидат за премиер.

По време на дебатите в НС Кирил Петков си изпусна нервите.

Досегашният спортен министър Радостин Василев вече загрява за мястото на вътрешен министър, а другият предател от ИТН Георги Георгиев имал мечта да е начело строителното министерство.

Второ правителство на ПП обаче, без напазарувани нови депутати няма как да мине, тъй като опозицията заедно с ИНТ имат 126 гласа. При неуспех да се състави правителство с първия мандат, президентът може да проведе нов кръг от консултации, за да печели време.

След приключването им мандатът отива при втората партия - ГЕРБ-СДС, които няма да правят опит за съставяне на кабинет, но могат да задържат мандата седем дни. След като го върнат държавният глава има седемдневен срок да възложи на трета партия, по негов избор, да състави правителство.

От ИТН вече коментираха, че ако мандатът отиде при тях ще се опитат да съставят правителство с ясен хоризонт и програма. Според политолози това е почти невъзможно. По-реалистични според тях са нови избори през есента, които да излъчат поредно коалиционно правителство.

Опозицията може да внесе извънредна точка в дневния ред

Бавят избора на нов шеф на НС

Мирослав Иванов, който скачаше от автобуса на “Продължаваме промяната” и се правеше на възторжен посрещач на Киро по градове и паланки е временният шеф на НС.

Люта съпротива срещу откриване на процедура за избор на нов шеф на НС веднага оказват коалиционните партньори ПП, БСП и ДБ. Това се разбра след първия председателски съвет, който се проведе минути след отстраняването на Никола Минчев. Минчев освободи председателския стол в НС след като 125 депутати от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН гласуваха оставката му.

До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, пише в правилника на НС и затова временно начело на парламента ще е Мирослав Иванов от ПП.

Според правилника на НС до 14 дни трябва да бъде избран нов шеф на НС. Преди това народните представители трябва да гласува правила за избор. Няма проблем правилата да бъдат приети и веднага да се избере и новия председател. Това би могло да се случи и днес, ако опозицията предложи извънредна точка в дневния ред и мнозинството я гласува.

Икономически експерти предупредиха, че министрите от кабинета и премиера Кирил Петков ще имат време да заложат финансови бомби за следващото правителство.

По време на дебатите в НС Кирил Петков си изпусна нервите.

Стоян Панчев, икономически анализатор: Плашат пенсионерите с актуализацията на бюджета, защото не се справиха с инфлацията

- Фатално ли е да не бъде приета актуализацията на бюджета, предвид варианта за къс живот на 47-ото Народно събрание, господин Панчев?
- От Икономическа гледна точка няма нищо страшно в това да не се актуализира бюджета. По-пострадали ще бъдат политиците и тяхното говорене. Даже, ако не се пристъпи към това разширяване на дефицита, което напрактика се планува, може да имаме антиинфлационен ефект, който в случая се търсеше в част от мерките на правителството, но трудно се намира в самото съдържание на мерките. Даже в крайна сметка аз бих променил актуализацията, ако търсим справяне с инфлацията. В посока да има балансиран бюджет и докато правителството, което и да е то, не тръгне в посока на балансиран бюджет за сериозни антиинфлационни мерки, идващи през държавния бюджет.

- Защо тогава управляващото мнозинство, от правителството, непрекъснато плашат пенсионерите, че едва ли не идва края на света, ако не мине актуализацията на бюджета?
- Плашат пенсионерите, защото инфлацията в момента изглежда изпусната от страна на еврозоната конкретно. И вероятно се притесняват от идващите месеци с високи сметки за парно, за ток, за газ, които самите управляващи не са успели да модерират по друг начин. Идеята им е просто да бъдат налети едни пари в този проблем и да закрепят положението до края на годината. Притеснението е политическо, притеснението е от невъзможността на правителството да се справи или да реши проблемите с инфлацията.

Доц. д-р Антоний Гълъбов: Асен Василев ми напомни за Георги Димитров с опита за силово налагане на представа за реалност

- Вариантите са два - нов кабинет в рамките на този парламент или предсрочни избори. Кой е по-вероятен?
- Със сигурност ще минем през процедурата на възлагане на проучвателни мандати за съставяне на правителство, но ми се струва, че пространството за постигане на каквото и да е съгласие в това Народно събрание се свива и се руши много. Дори и да имахме хипотеза в която бившият вече председател на Народното събрание да положи максимални усилия за постигането на съгласие поне за приемане за актуализацията на бюджета, в момента това вече ми се струва все по-малко възможно.

- Какво да очакваме след дебатите по освобождаването на Никола Минчев като председател на 47-ото народно събрание, доцент Гълъбов?
- Видяхме варваризиране на парламентарния дебат. Всъщност пространството за дебат се сви и това най-вероятно ще определи хода на следващите събития. Това, което очаквам след разменените реплики днес е да бъде увеличен до максимум натиска върху останалите депутати от “Има такъв народ”, тъй като в оставащите дни този натиск ще стане безогледен. Това е политическа корупция, както вече Ви споделих преди дни, това е търговия с влияние. Това е опит за подмяна на мандата на народните представители. Това не е съществува в парламентарната практика, затова и казвам, че се варваризират отношенията в събранието.

- Тъй като една от най-вероятните дати за предсрочни избори е 25 септември, поне за да не са през лятото, то парламентът трябва да “живее” поне до 22-25 юли. С какво може да бъде изпълнен неговият дневен ред?
- Най-вероятно с актуализацията на бюджета. Като тук вече имаме нова ситуация и вече го прогнозирах, че актуализацията ще бъде приета на първо гласуване, но ще бъде променена в много по-голяма степен според очакванията на опозицията, а не спрямо очакванията на правителството. Това ще бъде допълнителен вот на недоверие. Вероятно ще има опит и за промените в Изборния кодекс относно хартиената бюлетина и е възможно тази тема да изпревари КПКОНПИ, както и законът за енергетиката, въпреки че управляващите приемат, че промените в енергетиката трябва да вървят като част от актуализацията на бюджета.

- Как определяте поведението и на вицепремиера Асен Василев, а и на премиера Кирил Петков в рамките на изказванията им от парламентарната трибуна?
- Това е много показателна реакция на хора, които се намират в тежко положение. В един момент изявлението на Асен Василев ми напомни за Георги Димитров. Има подобен опит за силово налагане на представа за реалност. Нещо, което в политиката обикновено дава обратен резултат.