Държавният глава на Македония Георги Иванов призова гражданите на югозападната ни съседка да бойкотират референдума за името, заявявайки, че от страната се иска да извърши „историческо самоубийство“, съобщава АФП.
 

„Гласуването на референдум е право, а не задължение“, подчерта Иванов в реч пред Общото събрание на ООН. „На 30 септември няма да изляза и да гласувам и знам, че вие, моите съграждани, ще вземете същото мъдро решение“, допълни македонският президент от трибуната на ООН.
 
По-рано премиерът на Македония Зоран Заев излезе с обръщение към народа, в което призова за подкрепа на референдума. „Демокрацията и правото на глас е нашата най-голяма ценност. Наша гражданска отговорност е да отидем да гласуваме. В неделя вашият глас ще определи вашето бъдеще и бъдещето на нашата страна. Хайде де придвижим Македония към едно светло бъдеще. Заедно ЗА европейска Македония“, призова той.
 



Македонците ще гласуват в неделя за новото име на страната им. Промяната, договорена през юни, е необходима за преодоляване на 27-годишния спор между Скопие и Атина.
 
В полунощ местно време (1:00 часа българско време) в Македония влиза в сила забраната за агитация за референдума за името, който ще се проведе в неделя, 30 септември.
 
Забраната „влиза в сила 48 часа преди деня на гласуването, т.е. на 28 септември 2018 г. (петък) и завършва със затварянето на избирателните секции в 19:00 часа (местно време) на 30 септември 2018 година. През това време всички форми на публична пропаганда, свързани с референдума,
трябва да бъдат прекратени, предупредиха компетентните органи в югозападната ни съседка.
 
Според решението, взето от Събранието на Република Македония, въпросът за референдума гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!