Все още не я ясно кой ще е вторият кандидат за председател на СДС, който ще се яви на балотаж заедно със сигурния Мартин Димитров. Според 80% от обработените протоколи от провелите се в неделя вътрешни избори води Мартин Димитров с 2400 гласа, а двамата претенденти Иван Сотиров и Румен Христов са получили до момента около 1600. Това съобщи председателят на Комисията за провеждане на вътрешнопартийните избори в СДС Владимир Кисьов.
Данните от изборите показват, че са гласували 6272 души от общо 9820 от членовете на СДС или 70%. Според Кисьов високата избирателна активност показва енергия в партията да тръгне по нов път, като новоизбраният председател ще бъде отговорен пред всеки един член на партията.
Двамата кандидати за лидери на синята партия Мартин Димитров и Иван с
Сотиров имат различия обаче относно поведението и коалирането на СДС с Иван Костов. Според претендента Иван Сотиров, за да се върне доверието в партията е необходима една нова лустрация , която да е по отношение на хората, които са се облагодетелствали от партията и са довели до нейното разцепление през годините. Иван Костов като обединител на дясното пространство ми звучи като най-краткия политически виц, заяви Иван Сотиров. Много време губи СДС в анализ на стари лидери, заяви от своя страна водачът за момента от вътрешните избори Мартин Димитров. Според него може да има обединение в дясното пространство, основано на идеи и конкретни политики. Той декларира още, че кампанията му е струвала около 2-3 хиляди лева, като в щаба му работят основно политологът Димитър Аврамов и още двама сътрудници.
Другите двама претенденти за лидерския пост Иван Сотиров и Румен Христов също отчетоха, че финансират кампанията си основно с лични средства и работят в екип с 2-3 човека.
До момента в НИС на СДС са избрани 6 от общо 7 члена - Дора Христова, Цанко Цветанов, Цветан Костов, Пламен Радонов, Вълчо Чолаков и Любен Петров. Предстои да бъде избран член на НИС от Югозападния регион, като претендентите за поста са Валентин Симеонов и Тони Деянов.
Очаква се до края на деня да стане известен и вторият участник в балотажа освен Мартин Димитров. В момента се обработват протоколите от Перник, Петрич и Ямбол.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ