СДС настоява за по-ясна и активна правителствена позиция във връзка със затихналия, но неизчистен конфликт между Русия и Грузия, се заявява в декларация на СДС.
България беше определена от НАТО за страна, която трябва да осъществява връзките на пакта с Грузия, но правителството ни не беше на висотата на тази отговорност.
Правителството трябваше ясно да квалифицира военната интервенция и да подпомогне формирането и налагането на мирно решение.
България като пълноправен член на ЕС и НАТО, има отговорности за намирането и реализацията на ефективни решения за гарантиране на независимостта и териториалната цялост на Грузия и за безусловно спазване на човешките права във всички райони на страната.
Липсата на активна българска позиция още веднъж показа необходимостта от цялостна стратегия по сигурността, в която да се определят позициите ни по най-важните конфликтни точки на света.СДС многократно настоя премиерът да внесе такава стратегия в народното събрание и да се проведат дебати.
Призоваваме г-н Станишев най-сетне това да се случи и то още в началото на новата парламентарна сесия, се казва още в декларацията. /БЛИЦ