Правителството на тройната коалиция се провали напълно и показа, че не заслужава доверието както на българските граждани, така и на европейските институции. Съюзът на демократичните сили призовава всички опозиционни партии за съвместни действия за сваляне на вредната за България тройна коалиция и провеждане на предсрочни избори. Това гласи Позиция на Националния съвет на Съюза на демократичните сили, оповестена след днешното заседание на Националния съвет на партията.
Партиите от ЕНП сме единствената алтернатива на това управление и СДС призовава всички тях за изработване на общи принципи за следизборно партньорство. Ние гледаме на напускането на парламента като на кулминация на общи политически действия на опозицията за предизвикване на предсрочни избори. Във връзка с това настояваме за спешни консултации с опозиционните партии и депутати за съгласуване на общите действия, които да включват всички парламентарни и извънпарламентарни средства за натиск, заявяват още от СДС.

По време на пресконференцията председателят на синята партия Пламен Юруков категорично отрече да има принадлежност към бившата Държавна сигурност и обясни, че има документ за това, представен в сайта на СДС. Той обясни,че атаките срещу него се готвели от февруари - март и че очаква още удари. "Имам документ, издаден миналата година, който е качен на официалния сайт на СДС, който удостоверява, че нямам никаква принадлежност към Държавна сигурност. Това може да бъде потвърдено и от Комисията по досиетата. Преди конференция на СДС всякакви неща се говорят. Няма лидер на СДС, срещу когото да не е имало компромати, а в случая серия от компромати. Между другото, голяма част от тези неща се подготвят още от пролетта, а целта е да се дискредитира националната конференция на СДС", заяви Юруков. /БЛИЦ