Гневно и остро отворено писмо до Демократична България (ДБ) разпространиха от СДС. Заради сигнал на “Демократична България” представител на СДС е отстранен от участие в “Панорама” в петък, 4 октомври.

Това стана ясно от отворено писмо на сините до коалицията на “Да, България” и ДСБ. В него думата “демократична” е в кавички. В сигнал, изпратен до ЦИК на 30 септември, Иванов и Атанасов се позовават на текст от споразумението с БНТ, според който с право на участие са и извънпарламентарни партии, ако имат евродепутат, избран с тяхната листа.

“Демократична България” оспорили обаче, че СДС имат евродепутат - вероятно защото групата в Европейския парламент се казва ГЕРБ/ЕНП и в нея не фигурира абревиатурата на сините.

“СДС има евродепутат - г-н Александър Йорданов. Ще отречете ли, че той е седесар?!”, възмущават се от “Раковски” 134.

Екипът на “Панорама” правилно решава, че обществената телевизия трябва да търси максимално много позиции и кани и най-старата демократична партия СДС. Благодарение на този ваш сигнал наш представител няма да може да отиде там, където беше поканен заедно с участниците от “Демократична” България”, “Атака” и НФСБ, пишат сините.

И питат: “С какво лишаването на СДС от ефир ще помогне на вашия кандидат за София да се оттласне от политическото дъно, към което го влачите с методите си?” Огънят в гръб и доносничата постъпка на ДБ показали, че Иванов и Атанасов всъщност никога не са искали дясно обединение искрено, преговори за каквото водиха със СДС, преди сините да подпишат за евровота с ГЕРБ. Е

Ето и пълния текст на писмото:

Здравейте, „Демократична“ България! Вероятно се питате защо „Демократична“ е в кавички?! Отговорът е в сигнал с вх. № МИ-11-51 до ЦИК от 30.09.2019г. Благодарение на този ваш сигнал, представител на СДС няма да може да участва в “Панорама“, където беше поканен в петък, 4 октомври, заедно с участниците от „Демократична“ България, АТАКА и НФСБ.

Позовавате се на текст от споразумението, според който с право на участие са и извънпарламентарни партии, ако имат евродепутат, избран с тяхната листа. Намирате повод да отстраните СДС под благовидния предлог, че Споразумението трябва да се спазва стриктно. Вероятно ще се чувствате по-комфортно само в компанията на Волен Сидеров и представителя на НФСБ. СДС има евродепутат – г-н Александър Йорданов.

Ще отречете ли, че той е седесар?! Приемаме, че текстът може да се тълкува по вашия начин. Но екипът на „Панорама“ правилно и достойно решава, че обществената телевизия трябва да търси максимално много мнения и позиции и кани и най-старата демократична партия СДС да участва. Но вие, в „Демократична“ България, очевидно не харесвате демокрацията!

Демокрацията е плурализъм, достойнство, смелост да заявяваш открито позициите си и да даваш възможност и на другите да го правят. Но при вас нещата очевидно са само на думи! Претенциите ви за политически морал стават все по-несъстоятелни. И все по-смешни са опитите ви да се представяте за всичко най-светло в българската политика!

Защо тихичко, по доноснически, отнехте възможността на СДС да участва в „Панорама“? Не се ли замисляте, че уважавани юристи поставиха под съмнение начина, по който се сдобихте с евродепутат и само политическото благородство на другите партии ги спря да сезират Конституционния съд?

Щяхте ли да крещите силно, че ви лишават от право да говорите в обществената телевизия, ако някой все пак беше сезирал КС и се окажеше, че не влизате в Европарламента и следователно нямаше да имате право на участие в „Панорама“ по време на кампанията?

С какво лишаването на СДС от ефир ще помогне на вашия кандидат за София да се оттласне от политическото дъно, към което го влачите с методите си? Отговори не очакваме, само размахване на пръст, надвикване и огън в гръб.

С този ваш акт стана ясно и за слепите, защо въпреки усилията на СДС, не успяхме да се обединим за Евроизборите и обединението никога не е било в дневния ред на „Демократична“ България! Успех в „Панорама“ !