Ние не бойкотираме заседанията на Народното събрание като участие в дебата, просто не се регистрираме. С това искаме да покажем отношението си. Това са парламентарни способи, които можем да използваме, защото каквото и да говорим в зала, то не се чува.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова.

Настояваме премиерът да дойде в парламента, защото сме парламентарна република.

Стигнали сме до това положение, защото в България не се се спазват правилата и човекът, който най-малко ги спазва, е премиерът Борисов. Най-нормалното нещо е да дойде в парламента и да отговори на нашите въпроси за ваксините, заяви Анастасова.

Например днес премиерът каза, че на 21 декември ще се отвори всичко, а министърът на здравеопазването каза, че е рано за премахване на мерките. Как тогава да им вярваме, че ваксините ще са безплатни? Съмняваме се, че твърденията на управляващите са истина, подчерта социалистката.

Нормално е това да стане със санкцията на парламента. Нали и тестовете бяха безплатни?

Премиерът казваше, че се внасят милиони тестове и те ще са безплатни. Да сте срещали човек, който да си е направил безплатен тест? Дори има лаборатории, в които, ако искаш тестът да излезе за 24 часа, а не за 48 часа, струва не 120, а 240 лева.

Има лични лекари, които не дават направление за тест за коронавирус на пациентите си. Не мога да кажа дали това е масово, но го има – аз знам за 2-3 такива случаи, каза още Ирена Анастасова.

По думите ѝ образователната ни система се справя организационно с дистанционното обучение, но все още сме далече от качеството, което трябва да бъде постигнато.