Депутатите от „Зелено движение“ ще останат в парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) до края на отиващото си 49-о Народно събрание, пише „Флагман“.

Припомняме, че тази седмица стана ясно, че екопартията е взела решение да напусне коалицията в контекста на предстоящите на 9 юни избори „2 в 1“ - за български и европейски парламенти.

ПП-ДБ се събраха на мистериозно заседание по късна доба

Въпреки новата ситуация, народните представители, свързани със „Зелено движение“, няма да се отцепват от ПГ, нито ще бъдат изключвани от нея. Затова е постигнато джентълменско споразумение в рамките на групата.

Партията разполага с четирима представители в Народното събрание (НС) – Даниела Божинова, Васил Тодев, Владислав Панев и Илина Мутафчиева. Последната е гражданска квота и от доста време се е дистанцирала от „Зелено движение“, научи „Флагман“.

Владислав Панев, който е бивш лидер в движението, вчера също се разграничи от взетото решение за напускане на коалицията ПП-ДБ.

„Оставам представител на „Зелено движение“ до финала на това Народно събрание. На изборите обаче убедено подкрепям ПП-ДБ, за да има шанс за успешна България.

Защото предизвикателствата в енергетиката, индустрията, земеделието са огромни. И трябва да имаме силата да водим промените“, написа той във фейсбук.

Даниела Божинова е настоящ съпредседател на „Зелено движение“. По информация на „Флагман“ и тя не е доволна от напускането на коалицията ПП-ДБ.

Решението на Националния съвет на партията е било прието след остри спорове. Взето е със 17 срещу 11 гласа. Разделение е имало сред самите съпредседатели. Тома Белев е гласувал „за“ отделянето от ПП-ДБ, а Даниела Божинова - „против“.

Като своеобразни лидери на отцепниците в „Зелено движение“ са се изявили Белев и Борислав Сандов – бивш екоминистър в правителството на Кирил Петков.

Имало е и анкета сред членовете на „Зелено движение“, която също е показала, че мненията са „на кантар“.

За момента все още не е ясно в какъв формат партията ще участва на предстоящите избори. Единият вариант, който се обсъжда, е да се яви самостоятелно, а другият – да се коалира с други малки партии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук