През изминалите седмици станахме свидетели на неколкократни заявки за явяване на детектор на лъжата.

На 8 юни четирима министри от „Има такъв народ“ (ИТН) напускат заседанието на Министерския съвет.

Първи да се подложи на детектор на лъжата предложи Станислав Балабанов от ИТН. Поводът – бележка по негови думи с почерка на премиера Кирил Петков – план за евроинтеграцията на Северна Македония.

„Може да се стигне до детектор на лъжата заради тази бележка. Аз съм готов да застана“, заяви пред bTV Балабанов.

След това заявка да се подложи на детектор на лъжата даде председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов във връзка с парите за ремонти на пътищата, станали причина четирима министри на партията да напуснат заседанието на кабинета, а после и Слави Трифонов да оттегли формацията от управляващата коалиция.

Разцеплението в ИТН не закъсня. Пет дни по-късно петима членове напуснаха партията, за да подкрепят коалицията. Сред тях и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

„Понеже на господин Трифонов и на екипа му е любимо да се подлагат хората на полиграф – някои от тук са минавали полиграф. Искам публично да се подложим на детектор на лъжата – всички ние дали сме взимали и една стотинка за това, което правим в момента. Но го каня, каня и господин Тошко Йорданов… те да кажат дали получават финансови облаги до тук във връзка с ангажименти към структури, които са обладали нашето МРРБ. Всъщност заради това министерство пада държавата“, заяви на брифинг Василев.

В отговор на това изявление брифинг даде Тошко Йорданов и пусна запис, на който спортния министър агитира депутата Христинка Иванова също да се отцепи и дори я заплашва, че ще се наложи да се откаже от депутатското място. Тя пък казва, че е готова да се върне на село.

Тестове за лоялност и детектор на лъжата се оказват честа практика в партията на Слави Трифонов.

„Чувала съм от колеги, че са подлагани, но никакви последици е нямало след това“, каза Ива Митева от ИТН.

Не се чу обаче някой от далите заявка за полиграф да се е явил на такъв тест.

И двамата са изрекли неистини, заключават специалистите 

Нито едната, нито другата страна казаха на 100 процента мотивите да се стигне до раздора в "Има такъв народ". Неистини са били изречени и на двете пресконференции - и на спортния министър Радостин Василев, и на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов.

Това са изводите, направени след анализ от криминалния психолог Тодор Тодоров и Христина Шушков - криминален лингвист. Пред bTV те коментираха поведението на Василев и Йорданов в деня, в който заедно със спортния министър се отцепиха първите депутати на Слави Трифонов. Тогава пръв брифинг даде Радостин Василев, последван от Тошко Йорданов.

Според експертите поведението на Радостин Василев е било преекспонирано в посока на драматизъм, за да придаде повече достоверност на думите си. Когато някой използва често думите "винаги" или "никога", това е израз на недостоверност почти винаги, коментира обаче криминалният психолог. Думите му потвърди и лингвистката Христина Шушков.

Със стискането на устните си пък Василев показвал, че прикрива информация.

Двамата коментираха, че по-скоро Радостин Василев наистина е чул от Тошко Йорданов репликата, че го праща Дългия - Слави Трифонов, за да му предаде да не закача Александър Сталийски. Когато се използва пряка реч, най-вероятно е съвкупност от няколко контекста, събрани от Василев. По-скоро я е чул, каза Тодор Тодоров.

Според него обаче поведението на спортния министър издавало, че той е правил компромиси, преди на въпросната пресконференция да обяви, че моралният му праг е достигнат.