Вчера бях заедно с Христо и „Демократи за силна България“, със „Зелените“ на Панев и бяхме застанали на един ред. Знаете ли каква е силата, която усещаш от обединение. Такова зад кауза.

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков.

„Нашата задача в следващите три месеца е да върнем надеждата и това, че България има сили да се обедини около обща визия“, каза той.

Бившият премиер бе помолен да отговори на критиките на Трифонов по негов адрес от днес:

„В страната има много активни групи по 20-30 000 души с ясна кауза. Някои се борят за градска среда, други за природа, трети за дърво в Сливен. Тези хора започват да осъзнават, че индивидуалните битки не могат да стигнат до добрия резултат. Има се предвид повече от партийния сбор. Вече сме 6 партии заедно. Редица граждански организации могат да се присъединят към нас, например „Спаси София“ или „Правосъдие за всеки“, каза съпредседателят на ПП.

По думите му всички тези хора имат жажда за промяна на средата, в която живеем.

„Проблемът е в задкулисието и корупцията. Различията между нас са дребнотемия“, каза той.

По думите му голямата битка е на местните избори:

„Там имаме нужда от 20 000 души за общински съветници. Дори да не се намерят места за националните листи, ние ги търсим. Местната власт показва най-ясно разликата при стандарта на живот на българите. Ако обединим националните и местните избори на едно, то надеждата ще се върне“, заяви Петков.

„Не мисля само, че ще сме първа политическа сила след парламентарния вот, това е сигурно. Ние ще имаме такъв допълнителен сбор, който няма да е само наш и на ДБ“, смята той.

„Ако активираме всички хора, на които вече им е писнало и чувстват, че не могат да понесат още разочарования и искат да участват в борбата, ще вдигнем процента си“, смята Петков.

Според него обединението му с ДБ ще има толкова много гласове на изборите, че ще може да диктува правилата в новия парламент.

Той намекна, че в София най-вероятно ще имат общ кандидат с ДБ и Спаси София.

„За да има обединение, всички трябва да усетим, че каузата е по-важна от индивидуалния успех“, заяви политикът.

Петков призна и, че е направил голяма грешка през последните три месеца:

"Направихме една сериозна грешка и си я отчитам аз лично. Това е, че влязохме в оправдателен режим на измислиците на Борисов и компанията му. Ако мислите, че могат да се вземат 800 млн. от Пентагона, като посредник, това е глупост. Спирам да се занимавам с неговите борисовки", отсече той пред Лора Крумова.

Петков отрече да съдят отново лидерът на ГЕРБ, а заяви, че новите му лъжи ще се добавят към предните от делото, което вече е заведено. 

Ние не сме излъгали. Няма нито един куршум директно вкаран в Украйна. Това да продаваме на страни от НАТО и да вземем средства за българските градове и индустрия, не е лъжа. Така хем не поехме директен риск, хем имаше средства за българската индустрия, хем имахме ключова роля за войната в Украйна.

Според него няма връзка между спирането на газа за България и действията му с оръжията за Украйна.

„Ние не се пречупихме в гърба заради Путин и газа“, подчерта политикът.

Петков обеща повече да не се хваща на калната бригада, която ГЕРБ организира и няма повече да се оправдава пред тях.

Той бе запитан и какво мисли за референдума за президентска република:

Те и двата са измислени. Слави се опитва да излезе историята, но измислено. Няма какво даже да го коментирам. Това са политически опити да излезеш от историята. Няма как да стане. Опитва се да има адекватна позиция за нещо, което интересува хората. Не мисля, че някой вече му вярва. Той свали собственото си правителство, той не е важен за бъдещето на България“, каза той.

По думите му референдумът на „Възраждане“ също не е добър за българите:

„Ние вече сме част от еврото. По-добре да сме на масата и да взимаме решения с тях, вместо да сме само с последствията. Трябва да спрем да даваме значение на тези неща“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук