"Предложението на МВФ за въвеждане на необлагаем минимум е точно обратното на десните политики, на които обикновено залага тази институция. Съмнявам се да стане реалност, защото в коалиционното ни споразумение е ясно разписано, че не правим сериозни промени в данъчната политика на правителството".

Това каза пред БНР Пламен Шалъфов, депутат от "Продължаваме промяната", член на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

По думите му се води надпревара между отделни партии и министри за това кой ще предложи по-добра и по-щедра мярка за облекчаване на удара от инфлацията:

"Циркулират в публичното пространство доста идеи, но за нито една от тях няма детайлна обосновка. ... Идеята за намаляване на ДДС на хляба, плодовете и зеленчуците все още не е разработена, а се конкурира с останалите. Аз не бих я защитавал в момента, защото личното ми мнение е, че трябва да сме адски внимателни, когато пипаме ставките по ДДС, защото трябва да сме убедени, че при такива промени подкрепата стига до крайния клиент, а няма да остане някъде по веригата на производител и търговци".

Според Шалъфов трябва да се подпомагат само уязвими групи от хора, защото средствата за помощи са ограничени.

Депутатът определи като фалшива новина твърдението, че до 2025 г. няма да бъде увеличавана минималната работна заплата.