Попълнете търсена ключова дума или фраза

Шефката на ЕК захапа страните, които в началото на епидемията са проявили егоизъм

https://blitz.bg/politika/shefkata-na-ek-zakhapa-stranite-koito-v-nachaloto-na-epidemiyata-sa-proyavili-egoizm_news735483.html Blitz.bg

Европейският парламент обсъди мерките за пресичане на епидемията от коронавирус

Брюксел, Белгия 26 Март 2020, 18:33 1400 прочита 1 коментара

Европейският парламент (ЕП) обсъди на извънредно заседание в Брюксел мерките, предложени от Европейската комисия (ЕК) за борба с разпространението на епидемията от COVID-19.

Шефката на ЕК обяви новина за COVID-19, която цяла Европа чакаше


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа е изправена пред трагедия, невъобразима само допреди няколко седмици.

„Всеки има какво да направи в битката за живота. Ако има нещо по-заразно от болестта, това са любовта и състраданието. Малки жестове на съпричастие помагат надеждата да си проправи път в Европа“, заяви тя.

Председателят на ЕК порица държавите от ЕС, които в началото на епидемията са проявили егоизъм. По нейните думи въведените несъгласувани мерки по границите първоначално са забавили с дни доставките на здравно оборудване.

„Втората световна война показа какво се случва, когато се следват само собствените интереси. Европа разполага с всичко необходимо, за да се справи. Няма да се спрем пред нищо, за да опазим живота. Да направим необходимото не с 27 малки, а с едно голямо европейско сърце“, призова Фон дер Лайен.

В последвалите становища на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) порица липсата на единен подход на европейските държави срещу епидемията и провала на националните правителства.

„Лекарите не искат награди, а маски и оборудване. Днес страда поколението, което изгради съвременна Европа и най-малкото, което дължим на тези хора, е да покажем, че Европа е на мястото си“, допълни групата на ЕНП.

Социалистите и демократите призоваха за допълнителни мерки срещу социално-икономическата криза. Те призоваха за въвеждането на облигации, свързани с облекчаване на последиците от епидемията, както и за по-добър обмен на информация за обстановката по границите.

Групата "Обнови Европа" осъди егоизма на държавите от ЕС и призова за "санитарна солидарност". Либералите настояха да се улесни работата на снабдителните вериги.

Групата "Идентичност и демокрация" коментира, че европейските институции са се провалили, особено заради липсата на правилна оценка още през декември на постъпващите данни от Китай.

Според тази група институциите са пропуснали да осигурят защита в множество посоки, включително заради това, че 80% от производството е прехвърлено на китайски предприятия. От тази парламентарна сила добавиха, че ЕК се е съпротивлявала докрай срещу връщането на проверките по границите и така до 13 март заразени са влизали в ЕС необезпокоявани.

Зелените посочиха, че обществото е зависимо от хора, чиито заплати са прекалено ниски и призова за увеличаване на заплащането и на средствата за труд на здравните работници. Зелените настояха за съпричастие със страните от Западните Балкани, включително със споделяне на опит в борбата с епидемията. Тази парламентарна сила подкрепи предложението за извънредни облигации и призова за възможно най-малко ограничаване на правата на гражданите в условията на епидемия.

Групата "Европейски консерватори и реформатори" поиска радикални промени при разпределянето на бюджета на ЕС до 2027 г. ЕКР възрази срещу издаването на извънредни облигации, като настоя централните банки да предоставят безлихвени заеми на граждани и фирми.

Европейската обединена левица призова производствата на липсващите днес стоки да бъдат национализирани. Според тази група е необходимо отсега да се обмислят стъпките след общото вдигане на карантината в Европа.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам