Не са представени никакви инициативи за възобновяване на преговорите около Брекзит, разкри председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от „Евронюз“.
 
В изказване пред медиите след срещата си с главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, Сасоли подчерта, че Съюзът „иска инициативи за обсъждане, но такива няма“.
 
Той добави, че Лондон, също така, не е предложил „никакви алтернативи“ по въпроса за ирландската граница, като подчерта, че „не може да има споразумение без предпазна мярка“.
 
Това изказване идва след уверенията от Лондон, че е постигнат напредък в разговорите и са предложени нови идеи за митническо споразумение, пише "Фокус".
 
„Вярваме, че има прекалено голяма твърдост“, продължи Сасоли, като добави: „и тази твърдост е нещо, което ще бъде ратифицирано на 31 октомври“.
 
Сасоли направи коментарите в четвъртък на фона на продължаващ спор във Великобритания относно решението на премиера Борис Джонсън да спре дейността на парламента в решаващите седмици преди крайния срок за Брекзит на 31 октомври.
 
Критиците обвиняват Джонсън, че използва суспендирането - което бе обявено за незаконно от шотландски съд - като средство да попречи на депутатите да го принудят да се откаже от Брекзит без сделка.
 
Джонсън обаче твърди, че просто следва нормална процедура.
 
Но Европа, чрез Сасоли, ясно заяви в четвъртък: „Ако има излизане без сделка, това ще бъде изцяло отговорност на Обединеното кралство“.
 
Той добави, че блокът ще бъде готов да обмисли по-нататъшно отлагане на оттеглянето, но само по „по-важни причини“, които биха могли да включват избягване на сценарий без сделка или ако Обединеното кралство ще провежда парламентарни избори.
 
„Целта е организирано излизане на Обединеното кралство и именно това търсим ние“, заяви Сасоли, като предложи постигнатата по-рано сделка между Тереза Мей и Брюксел да бъде съживена.
 
„Постигнатото споразумение е възможно най-добрата сделка, що се отнася до нас... то защитава правата и житейския избор на гражданите на ЕС и Великобритания“.
 
ЕС е отворен за всякакви решения, които ЕС може да предложи на основата на това, добави председателят на ЕП, като добави, че всяко „ще бъде обсъдено. Всички те. При условие, че те зачитат принципите на ЕС“.