В основата на увеличенията на цената на парното и топлата вода е повишаването на цената на природния газ на база на договореностите с "Газпром". Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Този път има наистина сериозно увеличение на цената на природния газ, тъй като тази цена се изчислява на база на цената на петролните деривати, която се повишаваше сериозно през последните месеци, заяви Иванов.

По думите му допреди няколко години КЕВР е изпълнявала политически поръчки и по-ниската цена на парното е била дотирана чрез по-високи сметки за ток в цялата страна. В момента изчистихме този проблем. Хората плащат това, което коства топлинната и електрическата енергия, подчерта шефът на регулатора.

По думите му цената на водата в София е поносима в сравнение с други райони на страната, а загубите на вода по мрежата намаляват. Няма да вземаме решения под политически диктат.

Задкулисно никой не ме е натискал, но някои политици като Корнелия Нинова се опитват да ни оказват натиск чрез медиите, каза още Иван Иванов.