България се утвърди като стабилен, предвидим партньор в рамките на Алианса, изпълняващ напълно поетите си ангажименти. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев Боцев във връзка с 15-ата годишнина от приемането на България в НАТО, предава "Фокус".

Ген. Боцев припомни, че преди 15 години страната ни е реализирала стратегическия си приоритет да стане член на НАТО и този акт е отворил пътя ни за присъединяване към ЕС. „България като равноправен член на НАТО участва във взимането на всички решения, ръководена от своя национален интерес. Всички решения в НАТО се вземат само с консенсусно съгласие на всички 29 държави“, заяви ген. Боцев.

По думите му към момента България има голям принос в дейностите на НАТО. „Имаме над 100 военнослужещи и цивилни служители, които заемат международни длъжности в щабовете и органите на Алианса. Там те постигат голяма компетентност и опит, които могат да бъдат прилагани при завръщането им в страната и това значителен принос с личен състав към възвърнатите се на наша територия страни елементи на НАТО и интегриране на силите“, заяви ген. Боцев.

По думите му до този момента България е участвала с над 12 хиляди военнослужещи във всички ръководени от Алианса операции, мисии, дейности в различни точки на света, утвърждаващи се като надежден съюзник. „Със сериозна значимост е приносът на България към операцията в Афганистан, Ирак и Косово. Участвали сме и в морски операции на НАТО. Като към настоящия момент България участва с 208 военнослужещи в различни операции на НАТО извън страната. Като най-голям ни е контингентът в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане решението на подкрепа в Афганистан. Там имаме 158 военнослужещи със задача по охрана на вътрешния периметър на база Кандахар, контрол на автомобилния и пешеходния трафик на КПП 4 и обучение и съветване подпомагане на формированието на военнослужещи от Афганистанската армия. Също така значителен е контингентът в република Косово – 22 военнослужещи със задачи свързани с подпомагане и подобряване на сигурността в района“, обясни началникът на отбраната. Той посочи, че допълнително за изпълнение на задачи поддържаме 10-дневна готовност на поддържаща елементи рота от 140 военнослужещи, които са включени като оперативен резерв в тази операция.

Ген. Боцев отбеляза, че през 2019 година се планирали 11 съвместни учения, сред които е националното учение Serbian gather`19, което е планирано да се проведе на териториите на България, Румъния и Унгария, като през 2020 година броят на включените учения ще бъде 13. „Важна част от членството ни е, че изпълняваме договореностите на високо равнище от среща на върха във Варшава, където беше взето решение на достигане на 2% от БВП на бюджета за отбрана и от началото на 2018 година правителството пое този ангажимент до 2024 година бюджетът да стигне 2% от БВП, което ще доведе до увеличаване на капиталовите разходи и издръжката. Това значи да се увеличат международните учения и също така да пристъпим по бързо до превъоръжаване на българската армия със съвременна бойна техника и въоръжение, за да изпълняваме цели на способностите, които сме декларирали пред Алианса“, заяви началникът на отбраната.