Лидерът на СДС Румен Христов коментира политическото разединение в страната. Той смята, че има нужда от успокояване на обстановката.

"Президентът иска да назначи служебно правителство, той няма да играе ролята на медиатор. Ако той искаше да търси обединение, щеше да направи консултативен съвет. 70 и няколко дни това не се случва. Най-вероятно ще остане това противопоставяне. Ако има предсрочни избори, се назначава служебен кабинет", заяви Христов в предаването "Денят On Air".

Относно оставката на кабинета, той отбеляза, че политическата криза не е чак толкова голяма, защото няма парламентарна криза.

"В момента все още има мнозинство зад гърба на правителството, скоро имаше и вот на недоверие, който не мина. Има пленарни заседания", каза Румен Христов.

"Най-важното за предстоящите избори е те да са честни, прозрачни и хората да повярват в тях. Трябва да се дадат достатъчно гаранции. Ние настояваме за машинно гласуване. СДС е за въвеждане на по-голяма мажоритарност и разпознаваемост. Възможността за отчитане на преференциите е важна. Няма да е лесно съставяне на управляващо мнозинство, но България се европеизира", прогнозира още той. 

Той заяви, че СДС се опитва да направи поредната идейна коалиция и тя е свързана с това, че с ГЕРБ са десни формации и членове на ЕНП. 
"Няма правителство, което е управлявало, и да не е допускало грешки.

Икономическият растеж можеше да бъде по-ускорен. Можехме да натиснем малко педала, за да увеличим БВП, да увеличим възнагражденията на хората. Превантивната роля на ЕС спрямо всички страни членки е много важна. Този, който дава пари, има право да проверява по какъв начин се харчат те", допълни Христов.