Германия и Хърватия обявиха, че са готови да приемат непълнолетни мигранти, които се намират на гръцките егейски острови, за да помогнат на Атина да се справи с новия миграционен натиск.

Двете са част от група държави, които отговориха утвърдително на молбата на Европейската комисия за помощ, отправена миналата седмица до всички европейски столици. В групата са още Франция, Финландия, Португалия и Люксембург, съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в понеделник, пише "Български новини".

„Хърватия има определен капацитет и преди това е приемала деца от кризисни ситуации“, заяви в неделя хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович, чиято страна е временен председател на Съвета на ЕС.

Божинович не уточни колко непридружени непълнолетни Хърватия би приела, но заяви, че ще изчака резултатите от посещението на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон в Гърция тази седмица.

Германското правителство също обяви в понеделник, че ще се присъедини към инициативата, като част от коалиция държави. „Искаме да подкрепим Гърция в тежката хуманитарна ситуация. Германия е готова да приеме подходяща част от тези общо 1000 до 1500 деца“, се казва в изявление на правителството.

Става дума за деца, които поради заболяване се нуждаят от спешно лечение, или за непридружени деца на възраст под 14 години, повечето от тях момичета, уточнява агенция ДПА.

В навечерието на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по-късно в понеделник, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Турция трябва да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница.

По думите ѝ незабавно решение изискват още въпроси като осигуряването на правото на убежище, подкрепата за Гърция и Турция, а и преместването към континенталната част на Европа на хора, особено непълнолетни, които са блокирани на гръцките острови.

„Много съм загрижена за положението на непълнолетните. Спешно е да ги вземем от островите и да им осигурим сигурно място“, заяви Фон дер Лайен.

На срещата между Ердоган, Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник привечер се очаква Турция да бъде призована да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., отбелязва ДПА. Ердоган вероятно ще поиска нова финансова помощ, допълва агенцията.

В момента в Гърция живеят около 116 000 мигранти, сочат данни на Агенцията на ООН за бежанците. Според Националния център за социална солидарност (EKKA) сред тях приблизително 5500 са непълнолетни без родители или настойници. Над 3000 непридружени деца живеят в пренаселени временни приемни центрове, в несигурни жилища или просто на улиците.

В лагерите на егейските острови в момента има около 42 000 души при капацитет за около 8000 души. Премиерът Кириакос Мицотакис планира да затвори старите, пренаселени мигрантски центрове на егейските острови и да ги замени с нови съоръжения. Плановете са посрещнати с ожесточени протести на местните жители.

След като на 29 февруари Турция обяви, че повече няма да спазва сделката с ЕС за спиране на мигрантите на нейна територия, броят на незаконните влизания в Гърция рязко скочи. Хиляди хора продължават да стоят на сухопътната граница между Гърция и Турция, въпреки че тя е затворена, а гръцкото правителство обяви, че няма да приема молби за убежище в продължение на месец.