"От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата", пише в социалната мрежа анализаторът Кристиан Шкварек по повод противоречивата скулптура, която беше която беше издигната в четвъртък в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия.

"Трябваше да бъде скулптура "Украинска майка", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена...преди години. 

Просто не са успели да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно. Тоест - създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

Колтуклиева: До кога Дияна Дамянова ще държи ръката на Кирил Петков СНИМКА

А хиляди полезни човечета им се радват само, защото е инсталация "от правилната страна на конфликта". Ако беше от другата щяха да са потресени. 

Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна.  Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност", пише Шкварек.

Припомняме, че идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Интересен детайл е, че Джеки е съпруг на Диана Дамянова, пиарката на премиера Кирил Петков.