Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер каза, че Русия не може да бъде изолирана в дългосрочен план и, че германската индустрия се нуждае от руски ресурси заяви той в интервю за New York Times.

„Страна като Русия не може да бъде изолирана политически или икономически в дългосрочен план. Германската индустрия се нуждае от суровините, с които Русия разполага. Това са не само нефт и газ, но и редкоземни елементи. И това са суровини, които не могат просто да бъдат заменени“, каза Шрьодер.

Според него след спецоперацията в Украйна Германия отново ще трябва да взаимодейства с Русия. „Това винаги се случва“, добави бившият канцлер.
Западните страни наложиха много санкции в отговор на специалната операция на Руската федерация за денацификация и демилитаризация на Украйна.

Редица компании обявиха изтеглянето си от руския пазар и затварянето на производствени мощности в страната. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че западните компании, които отказват да работят с Русия, са го направили под огромен натиск, но Русия ще реши всички проблеми с икономиката, които Западът ѝ създава.