Преди минути цял свят гръмна с новината, че Съединените щати имат нов президент и негово име е Джо Байдън. Вестта бе съобщена от "Асошейтед прес" и Си Ен Ен.

Демократът стана 46-ият президент на САЩ като надделя над Доналд Тръмп след обрат в спорните щати, които му дадоха доста над нужните 270 гласа в изборната комисия, за да сложи точка на битката за Белия дом. Байдън получи 284 електорски гласа, а Тръмп остава с 214.

Тя продължаваше трети ден и беше съпроводена с изключително напрежение в идеологически разделеното американско общество, което скоро няма да се успокои.

Окончателната победа на Байдън беше донесена от гласовете на американците в Пенсилвания, които му осигуриха 20 представители в електоралната комисия. Преброяването в щата мина под голямо напрежение. 

Демократът водеше също в Джорджия, Невада и Аризона. От изборните комисии в Невада и Пенсилвания заявиха, че може да минат дни до обявяване на резултатите, защото разликата е много малка и вероятно ще има повторно преброяване. В Джорджия вече започнаха второ преброяване на бюлетините.

Продължават протестите на привърженици на Тръмп. Настоящият американски президент обвини демократите, че се опитват да му откраднат изборите. Очаква се той да оспори резултатите от вота във Върховния съд.

БЛИЦ припомня, че междувременно съдии в различни щати отхвърлиха като неоснователни подадените жалби от републиканците за спиране на броенето на бюлетини.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!