Надявам се, че вече е дошло време за морален жест към мъчениците от Априлското въстание със законопроект за осъждане на геноцида в Османската империя. Това каза от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в декларация от името на групата, цитирана от „Фокус“. 
Сидеров посочи, че той неведнъж е внасял законопроект за осъждане на геноцида в Османската империя, но е бил отхвърлян от Народното събрание. 

По думите му мъчениците от Батак са канонизирани от Българската православна църква през 2012 г. 

Според него е необходимо да се осъди геноцидът над българите, за да може да се почете тази страница на историята със състрадание и разбиране и да се върви напред. Сидеров  уточни, че предложението за осъждане на геноцида над българите ще бъде внесено отново.

Той посочи, че четири пъти е искал да се обяви 17 май за Ден на поклонение пред жертвите на геноцида и българското правителство да издигне мемориален комплекс на подходящо място в столицата. 

„Няколко пъти аз съм пледирал тук от тази трибуна. Имаше моменти, в които чухме абсурдни контратези, че не е имало геноцид, тъй като все още сме живи“, каза Волен Сидеров. По думите му по същата логика трябва да се отрече и Холокоста. 

Той изрази надежда, че хората, които имат контратези, са ги преосмислили. Сидеров отчете, че днес няма такава битка и всички народни представители са свели глава пред жертвите от Априлското въстание и им благодари за това.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!