Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е на тридневно работно посещение в Турция, съобщи неговият прессекретар Цветелина Узунова.
Сакскобургготски е гост на ІХ Европейски икономически форум в Измир. В рамките на срещата лидерът на НДСВ ще разговаря с президента на Турция Абдула Гюл, президента на Македония Бранко Цървенковски, премиера на Албания проф.Сали Бериша, премиера на Черна Гора Мило Джуканович и на Хърватия Стипе Месич, както и с Жак Сантер, бивш председател на Европейската комисия. Основни теми, които държавниците ще разискват на форума, са предизвикателствата пред Югоизточна Европа и отношенията между Турция и Европейския съюз.

На събитието присъстват политици и дипломати, както от Балканските страни, така и от Германия, Белгия, Полша, Словения, Швейцария и др. В дискусиите ще участват и представители на европейски финансови институции, както и на водещи корпорации от Германия, Италия, Белгия. Новото в тазгодишния форум е бизнес-дискусия между министър-председатели от страни-участнички във форума и представители на деловите среди.

Снощи Симеон бе гост на официална вечеря, давана от бившия турски президент Сюлейман Демирел.

Последното посещение в съседна Турция на Симеон Сакскобургготски беше през май т.г. Тогава той участва в Евразийския икономически форум в Истанбул. /БЛИЦ