От НФСБ отправиха критични бележки към стратегията на ВМРО за справяне с циганския проблем, докато от ГЕРБ реагираха по-сдържано. От партията на Валери Симеонов заявиха, че е буквално преписана от тяхната програма. "Не е съгласувано с нас, по-хубаво питайте тях, аз не съм се запознал детайлно", коментира Симеонов.

"Това са заложените неща в програмата на НФСБ и Патриотичния фронт, основните пунктове са образованието, гетата, "деца раждат деца", припомни той, цитиран от Канал 3.

Изненадващо, бившият ръководител на съвета по етнически въпроси към МС, загърби радикалния изказ от предишния мандат по адрес на ромите.

"Това си е тяхна инициатива", дистанцира се бившият вицепремиер от ОП. "Едно не ми харесва - че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос. От същите недъзи страдат и от българския етнос, критикува още Валери Симеонов. И припомни, че това е причината в програмата на НФСБ този раздел да е озаглавен "отношение към етносите".

Другият коалиционен партньор - "Атака", реагира по-обрано. Явор Нотев каза, че е запознат със стратегията на ВМРО и добави: "Това не са теми, които са чужди на "Атака". И не са от вчера или от днес". Все още партията му обаче няма позиция по тях, както и НФСБ.

От големия коалиционен партньор - ГЕРБ, погледнаха добронамерено на темата за стратегията. Трябва да има правила, категоричен е Вежди Рашидов, който даде за пример злоупотреби, които са за сметка на данъкоплатците.

В коментар на една от мерките, за трудовата повинност, той отново се върна в спомените си, когато е бил част от Строителни войски. Построих Правец, стана от село град, отбеляза депутатът от ГЕРБ. "Няма да има етническо напрежение в България", отсече той, потвърждавайки, че не е притеснен от стратегията.

Социалистите пък смятат, че и в момента има достатъчно добри закони, които просто трябва да се спазват. "Това ми се струва, че в момента събираме точки от един проблем, който е доста сериозен, за да бъде решаван така, "с кавалерийска атака". Законите са достатъчно", отсече депутатът от БСП, който по-скоро не прие ласкаво документ на ВМРО.