Насрочването на дата на парламентарните избори е задължение на президента. Все пак би било добре, преди да издаде указа, той да направи консултации със специалисти. Това мнение изрази пред „Флагман“ лидерът на партия НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

Както БЛИЦ съобщи, днес президентът Румен Радев обяви, че ще насрочи парламентарните избори за 28 март. След това лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който също е зам.-председател на парламента, обяви: „Правомощията на 44-то народно събрание приключват на 26 март следващата година.

Според чл. 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на правомощията на предишното. Така че варианти за дати има много. Според нас от „Воля“, най-добре е вотът да е на 23 май.“

Марешки се аргументира с топлото време през май и вероятността пандемията от ковид тогава да е поотминала.

Наскоро предишният държавен глава Росен Плевнелиев обясни, че винаги е съгласувал решенията си за насрочване на избори с политическите сили.

„Не, моето мнение е друго“, коментира от своя страна Валери Симеонов. "Всичко се върти около ковид-пандемията. За съжаление, никой не може да каже как ще се развие тя.

Според мен, преди да се произнесе, президентът задължително трябва да направи консултации с Националния оперативен щаб и със специалистите по математическо моделиране. Можеше да се направи и една консултация с международен екип, защото това е сериозен въпрос. Става въпрос за избори. Това не е насрочване на пролетния панаир или коледния базар от Фандъкова.“

Според Симеонов, президентът следва да се консултира и с някои от по-потърпевшите от пандемията държави.

На въпрос би ли посъветвал Радев да не избързва с указа си за датата на изборите, лидерът на НФСБ отговори: „Естествено, да. Няма смисъл, преди да се направят сериозни консултации и преди да се прогнозира развитието на пандемията на база натрупаните данни за България и на база международния опит.“

„Иначе изглежда самонадеяно - като повечето му постъпки. Надали ще се вслуша, защото той е самонадеян човек“, заключи Валери Симеонов за президента.