"Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ влязоха в словесен сблъсък в кулоарите на парламента малко преди края на днешното пленарно заседание. Пред медиите доскорошните коалиционни партньори си размениха обвинения за програмата за работа на Народното събрание (НС), за преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат, за предложението Асен Василев да бъде номинация за премиер и др.

Най-напред на брифинг председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че в последните дни „Продължаваме Промяната“ (ПП) и БСП са се „упражнявали“ върху ИТН.

„Как ние сме някаква спирачка за антикорупционно законодателство, в момента в залата кворумът падна поради липсата на БСП“, заяви той. „И сега този прословут закон за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене“, добави Йорданов, цитиран от БТА.

Докато той говореше приближиха председателят на „БСП за България“ Георги Свиленски и други депутати от левицата. Те останаха да изслушат брифинга на ИТН, като заявиха пред журналисти, че ще отговорят веднага на твърденията.

"Този закон е на първо четене, тези хора казаха, че не искат да се приема и поискаха 4 седмици за да се гледа", заяви Георги Свиленски.

Според него ИТН се страхуват от борбата с корупцията.

По думите му ИТН са приели Асен Василев за премиер, но категорично били против бързото задвижване на закона за КПКОНПИ и настоявали второто му четене да е чак есента - септември или октомври.

„Няма как такъв закон да бъде приет за 8 часа“, настоя Свиленски.

Според него ИТН са могли вчера да оставят в програмата законодателните инициативи и да подкрепят правителството.

"Те никога не са го искали, защото зад този план, за свалянето на правителството, се оказа, че се работи не от седмица-две, а то много време. И имат и други съучастници освен партиите от традиционната опозиция в българския парламент", настоя Свиленски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!