Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г. Това предлагат от БСП за България с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се прилага, ако е по-изгодно за лицето. 

Срещу предложението се обявиха от ГЕРБ-СДС.

"Това е ярък пример за лицемерие и популизъм. Първо, че се пренебрегна нормалният ход на законопроекта. Не си спомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и проектът да не е минал пред Бюджетна комисия.

Нямаха търпение да изчакат колегите от БСП за България да чуят становищата и решиха по пътия на чл. 53, ал. 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета.

Служебният кабинет не може да направи това", изказа мнение в пленарната зала Димитър Главчев от най-голямата парламентарна група.

И подчерта, че отношението на БСП е несериозно при положение, че само преди няколко часа са върнали мандата за съставяне на правителство. Главчев ги запита защо не са приели да управляват, за да направят тази промяна за пенсионерите.

Депутатите на левицата обаче реагираха остро и с репликиране от място. Явно имаше и лични нападки, които предизвикаха раздразнението на Главчев.

Отношение по темата взе и финансистът Мика Зайкова от Има такъв народ."Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се опитвате да ги купувате, ние не сме правили това“, заяви още Главчев.

"Донесохте от девет дерета вода, за да си запазите милиончетата за партийна субсидия, а за пенсионерите няма пари, така ли? Не ви ли е неудобно?" - с този въпрос тя се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС.

Тя посочи, че според финансовия министър в оставка състоянието на фискалния резерв е добро и пари могат да се намерят.

„Знаете ли как се живее с 300 лв?“, запита още Зайкова.

Димитър Главчев й отвърна:

„Очаквах повече професионаизъм по темата от вас. Преизчисляването минава през актуализация на бюджета.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Димитър Ганев от Демократична България коментира, че с това предложение на БСП пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение.

"Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим", коментира още той.

По думите на Ганев внасяне на предложението за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна агитация. 


"Хубаво е всички да знаем, че пари няма!"

"Проблема на българската пенсионна система е, че имаме застаряващо и намаляващо население. Невъзможно е един работещ човек да издържа двама пенсионери" Това заяви още депутатът Ганев от ДБ.