БСП подразбрало, че за да влезе комунизмът в учебниците по история за 10-и клас, е имало влияние от ГЕРБ. Депутатката Ирена Анастасова обяви, че историци коментирали, че влияние върху съдържанието на учебната програма оказвали депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и Красимир Велчев, пише flagman.bg.
Именно затова от БСП настояват Министерство на образованието да им каже кой е направил предложенията комунизмът да се изучава в програмата по история от десетокласниците.

Атанасова добави, че се виждат съществени разлики между утвърдената програма за 10-и клас и тази, която е била предложена и качена на сайта на МОН за обществено обсъждане.

В периода от Освобождението до Втората световна война били вкарани 4 нови понятия в качената
програма, а в утвърдената понятията били 10, сред които и комунизъм, атентат, терор.

А в периода от Втората световна война били утвърдени 12 нови термина, сред които комунизъм, диктатура, лагери, пролетариат.

Кой е вдъхновил и кой е съставил тези учебни програми, иска да разбере БСП и е изпратило запитване до Министерство на образованието.

"Нямаме автор на учебника по история и учебната програма. Тя се прави от много хора - отговори обаче още в парламента образователният министър Красимир Вълчев.

Той каза, че дебатът е повече политически отколкото експертен. 


Министърът е получил мнения от много експерти, че тази програма е балансирана и не съдържа крайности, нито иска да отнема носталгията по младостта.

Не отричаме постиженията, но това не реабилитира режима, който е определен като тоталитарен и така е заложено в програмата по история", категоричен е министър Вълчев. 

Няма да има промени в учебните програми във връзка с Истанбулската конвенция, нито „джендър обучение“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Няма нужда от промени и самата конвенция като такава не ни задължава да правим“, допълни министърът. Той припомни, че когато е обсъждана конвенцията на Министерски съвет, е бил за нейното отлагане до изясняване на всички понятия в нея.