Кристалина през цялото време беше резервен кандидат. Не може да има двама кандидати на една държава и те да бъдат насърчавани. Не бяха категорично поставени разделителни линии между двете кандидатури. Това заяви в ефира на Нова телевиизия Валери Жаблянов, депутат от БСП.
"Дипломацията на Борисов, ако беше толкова успешна, нямаше да стигне до там, че да си сменя кандидата. Защото оценката на Бокова на последното гласуване е оценка и за дипломацията на Бойко Борисов и за тази на господин Митов", смята той.

В студиото беше и Георг Георгиев, който е начело на младежката организация на ГЕРБ.
 

"Лошо е, че левицата превръща тази тема в една истерия. БСП така си процедира. Това не е прецедент, макар и да е рядко. Кандидатурата на Бокова беше подкрепена от правителството, макар че решението за нейното кандидатиране беше взето по времето на Орешарски, когато той подаваше оставка. БСП тогава дори не се допита до народното събрание коя да е кандидатурата. Въпреки това, кабинетът Борисов спази етиката на дипломацията и подкрепи кандидатурата на Бокова, за да не излъчим разнопосочни сигнали. Не трябва да се правят никакви резки ходове. Тогава й дадохме шанс, но въпреки това, кандидатурата й остава неубедителна. Ако се върнем само няколко години по-назад, на последното предварително гласуване Бан Ки-мун събира абсолютния максимум. Дори версията, че Бокова е първа сред жените вече не важи. Не трябва да рискуваме шансовете на България", смята Георгиев.

"Не знам дали има някой толкова лековерен, който да вярва, че при наличието на двама кандидати, това може да доведе до успех", скастри го Жаблянов и добави "Затова вчера поставихме условие на Борисов - да си подаде оставката, ако Кристалина Георгиева, след следващото изслушване, не е сред първите места."
 

"С какво право казвате, че българската дипломация е провалена", яростно попита Георгиев.

"Външният министър е марионетка на Съединените щати", отсече Жаблянов.

"Може да си играете на войници още няколко месеца, но после ще трябва да се оттеглите. Господин Жаблянов вие от външна политика не разбирате", отсече накрая Георгиев.