Народното събрание разгледа отново промените в Закона за съдебната власт, след като президентът Румен Радев наложи частично вето върху законопроекта.

На 2 юни по време на второ четене на ЗСВ депутатите решиха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата. Това стана по предложение на "Възраждане", но се оказа, че то не е разгледано по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет от 49-ото Народно събрание на 2 юни 2023 година.

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.

Надежда Йорданова от ПП/ДБ заяви, че нейната парламентарна група ще подкрепи ветото на президента относно промени в ЗСВ. Ветото трябва да бъде подкрепено, защото основните изменения били приети при един недобър законодателен процес, коментира Йорданова.

Бившият вътрешен министър и понастоящем депутат от ПП/ДБ Бойко Рашков заяви, че позорното явление дела на трупчета бие пряко върху принципа на справедливост. Тези, които направиха промените в Конституцията със сливането на всички следствени органи в прокуратурата, да кажат защо го направиха и защо сега има дела на трупчета, ядоса се Рашков.

Към прокуратурата може да инсталирате на пряко подчинение и разследващите органи във военните подразделения и всички да ги командвате от едно единствено място, посочи Рашков и добави, че има сериозен политически въпрос затова каква е била целта дали да подкрепят принципа на справедливост и у нас, или да го разрешат с делата на трупчета в България.

Бранимир Балачев от ГЕРБ/СДС посочи, че в желанието си депутатите да ускорят съдебната реформа, прибързали малко. Той ще подкрепи ветото на президента, тъй като е добре се проведе широк дебат по какъв начин да се структурира разследващият орган, да спомага за разкриването на обективната истина и да не се забавят делата, коментира Балачев.  

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" добави, че преди или след ветото законопроектът ще бъде приет, дори и да бъде модифициран в една или друга посока. Той изтъкна, че във ветото на президента няма и правни мотиви.

"Думата катарзис явно ще стане интересна за това НС. Заради смисъла на тази дума и нейното семантично значение. Аз съм независим народен представител, защото цели парламентарни групи изживяват брутални катарзиси в рамките на няколко месеца. Самоунищожавайки се наричат тези, които спазват своите принципи, наричат предатели", каза по време на обсъжданията независимият депутат Радостин Василев. 

"Няколко пъти споменахте Бойко Рашков. Той подкрепя излизането на следствието от прокуратурата. Много професионално аргументирана. Аз самият съм жертва в момента на един прокурор, който заповядва на един следовател да ме занимава с глупости.

Чудя се Бойко Рашков как можа да се наведе толкова много и да направи коалиция с ГЕРБ. Професионалист, с опит на достолепна възраст, постигнал много неща, натисна бутона на коалицията ПП-ГЕРБ. Това е по-важният въпрос", каза още той.  

"ИТН не си променяме мнението за разлика от... Май, само, "Възраждане" са последователни в тази зала. Следствието трябва да бъде отделно от прокуратурата и то е ясно на всички. Тук в залата знаем какви игрички си играем. Не е тайна кой кога приглася на някоя партия, кой излиза от зала", каза на свой ред Тошко Йорданов.

"Българските граждани трябва да знаят, че отделянето е защото имаше страх от Иван Гешев на ГЕРБ. В момента, в който той не е главен прокурор това не е необходимо, а те трябва по някакъв начин да дундуркат ПП, защото сглобката, както се изявява великият юрист във вселената Лена Бориславова, може да се разпадне", каза още той. 

"БСП са добър политически ветропоказател, защото както Нинова си късаше ризата за въвеждане на машинното гласуване, след това си скъса ризата и се хвърли като Матросов на амбразурата за хартиената бюлетина. 

За ПП е излишно да говорим. Те ще гласуват с всички, за всичко с всеки, особено с ГРЕБ и ДПС. Другото доказателство за това, че този закон не е нужен, е, че председателят на парламента се сети че има комисия за имунитетите и назначи временен председател, който да я събере и да се почна цирка с имунитетите, за да може да мотат шест месеца процедурата, за да може Борисов да има имунитет", каза също председателят на парламентарната група на ПП. 

"В крайна сметка ще се опровергая сам. Другата последователна група в това на НС са ПП-ДБ, защото абсолютно последователно правят това, което обявиха, че ще направят в изтеклите записи", добави Йорданов. 

"Кога най-накрая ще се задейства прокуратурата, за да разследва фалшификацията на изборите? Кирил Петков този разговор го води с вас, госпожо Нинова, записът беше публичен. Проблемът е с вида машини. Призив към новоформираната прокуратура – вземете започнете разследване за фалшификацията на изборния процес, извършена от ПП, Кирил Петков, Асен Василев и от цялата плеада некадърници", избухна Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

След това думата от парламентарната трибуна взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Разбирам защо сте се обединили всички днес да се занимавате и плюете по БСП, без аргументи разбира се. Защото останахме единствената алтернатива на цялата тази сглобка, уйдурма или както искате да го наречете. Това не може да ни притесни, като едни последователни хора сме били в такава позиция по времето на ГЕРБ 12 години. Не можете вие да ни уплашите. Това са аматьорски опити в сравнение с тежките професионалисти в дясно, които могат да бият като хората, когато решат. Вие имате още какво да се учите.  

Беше даден пример, че БСП си променя мнението за машинното гласуване. Първа корекция, искахме смесено гласуване, а не машинното да се премахне. Второ, записите на ПП-ДБ показват правотата на БСП. Цитирам: Направихме ала бала схема за изборите с президента.

Ако не беше така щяхме да сме между 7-10 процента. Това са машините. Това е оният разговор в ъгъла, когато каза да си оттеглим предложението за машинното гласуване и ще ви дадем кодовете. Какво искате? БСП да гледа как се извършва престъпление и да мълчи. Толкова с машините. 

По отношение на отделянето на следствието от прокуратурата. Подкрепяхме този закон на първо четене. Ще ви припомня защо не ги подкрепихме на второ. Ето вижте как се гласува съдебна реформа, на коленце. ГЕРБ диктува, Възраждане пише и предлага от трибуната.

Помните ли я тази сцена? Тук беше Радо Чолаков и Петър Петров клечеше на колене. А между първо и второ четене ГЕРБ диктуваха какви поправки Петър Петров да внесе. Тоест, вие нарушихте правилника за НС, конституцията, каквото се сетите, че текстове се приемат в това НС на две четения. Без да са приети на първо четене, на коленце, диктувани от ГЕРБ "Възраждане" внесоха текстовете.

Това  един от аргументите на президента да върне закона, това е правилно. Какво искате от БСП, когато нарушавате грубо законодателството в България. Пишете ги вие от Възраждане по пръчка на ГЕБР и искате БСП да натиска зеления бутон. Няма как да стане. Ще се научите как се правят закони. Следващият въпрос. Защо ГЕРБ диктува закони на Възраждане?" - попита Нинова. 

Защо очаквате от сериозна, последователна, принципна партия, като БСП , да ви подкрепя безропотни, много сте се объркали колеги, бе категорична тя. 

Малко след това думата взе Настимир Ананиев от ПП. "Г-жо Нинова. Виждам, че имате с "Възраждане" си обменяте удари и закачки. Няма нужда да замесвате ПП-ДБ, особено с тази дъвка и опорка за кода на машините, където всички знаем, че такъв код няма. Ясно е, че двете формации имате нещо общо. И това общо не е алаба-бала, а е бала-ала. Но това не е Алла Пугачова, а Алла Митрофанова, благодаря", каза Ананиев.

Тошко Йорданов излезе след това зрелищно изказване, поощри Настимир Ананиев и хвърли залата в туш.

"Лекичко запяла мала - ала" - изяви се сценаристът на Слави Трифонов.

Водещата заседанието Росица Кирова поощри Тошко Йорданов с мълчание, докато прикриваше усмивката си от случилото се на трибуната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук