Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова идва у нас. Тя пристига в София в петък, съобщава БГНЕС.

Силяновска-Давкова ще присъства на представлението на „Набуко“ от Джузепе Верди от македонската опера и балет.

По неофициална информация тогава ще се състои и първата среща на Давкова с държавния глава Румен Радев.

В македонската делегация ще бъде и министърът на културата Зоран Лютков. Все още не е потвърдено пристигането и на министъра на външните работи Тимчо Муцунски.

Междувременно при приемането на акредитивните писма на новия български посланик в Скопие Желязко Радуков Силяновска-Давкова каза, че е необходима промяна в отношенията ни чрез развитие и създаване на положителна насока.

Отношения

По думите на македонския президент „за съжаление отношенията ни не са на необходимото ниво и не отговарят на живота на страни членки в НАТО и в ситуация, когато една е част от ЕС, а другата е кандидат за присъединяване към Европейския съюз“.

„Необходима е промяна в подхода чрез развиване на взаимоотношения и създаване на положителна разлика.

В този смисъл аз, като президент на всички граждани на тази страна, изразявам своето очакване и надежда, че Вие, уважаеми посланик, ще работите за развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес с акцент върху предизвикателствата на ежедневието и бъдещето“, заяви Гордана Силяновска-Давкова.

„Оценяваме изключително важния и сложен процес на диалог, който предполага сближаване, изграждане и подхранване на приятелство, чрез взаимно уважение на две съседни европейски държави и в този смисъл считам, че зачитането на достойнството, ангажиментите към европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси на двете страни“, допълни македонският президент.

Двамата президенти - на България и РСМ, трябваше да се срещнат в Рим по време на посещението им по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, но срещата така и не се състоя.

„Изразихме и аз, и президентът Румен Радев готовност за среща, но до среща няма да се стигне. И двете делегации имат своя програма, но казахме, че ще я реализираме час по-скоро, в първия удобен момент. Готовността остава и остава да се видим”, каза тогава Силяновска в отговор на журналистически въпрос в репортаж на ТВ. 

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентските избори в Северна Македония през май тази година.

Скандални думи

Още с президентската си клетва тя предизвика поредица от остри реакции както в Брюксел, България и Гърция, така и в самата Северна Македония.

Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в Скопие в знак на протест още при встъпването в длъжност на Силяновска-Давкова.

Причината – нарушение в Преспанския договор. При произнасянето на клетвата си в парламента Силяновска нарече държавата си „Македония“, вместо „Северна Македония“.