Eкшън и грозни сцени между враждуващите две крила белязаха в събота отчетно- изборната конфереция на БСП в Банско.

БЛИЦ писа още в неделя за инцидента, а сега колегите от struma.bg излязоха с нови разкрития, отзиви и версии.

Пререкания, блъскане между делегати и отправяне на обиди нагнетиха напрежение минути преди началото на конференцията, искрата пламнала заради списъка с делегати, който Георги Бориков взел да прегледа заради информация, че на конференцията присъстват хора, които според устава нямат право на участие, но са включени, за да гласуват „правилно“.

Естествено, и двете страни имат своята версия.

Вътрешната опозиция обвини бившият червения лидер в общината Костадин Дурчов в диктатура, а той обобщи поведението на колегите си с думите: „Неразпознаваеми хора, търсещи медийни изяви”.

В центъра на развихрилите се разпри се озова претендентът за председател Георги Бориков, който разказа следното:

„Член съм на Общинския партиен съвет и в качеството ми на такъв до вчерашния ден не бях виждал списъка с делегати. Отварям една скоба, тъй като според мен този списък се дописва. Още при влизането ми на конференцията излезе жената със списъка и поисках да го видя. Взех го, тя нито възрази, нито е имало някакво дърпане, и изведнъж скочиха бившият председател Дурчов, сегашният председател……………… и някакви други хора.

Кърваво меле на конференция на БСП в Банско!

Списъкът изчезнал някъде, дали някой го беше взел, какво беше станало не разбрах, но Дурчов, вероятно афектиран от това, че списъка го няма, започна да ме обвинява, че съм го скрил в чантата при лаптопа, която носех, и започна да ми дърпа чантата, да ме блъска и в крайна сметка ме събориха на земята. Явно бяха решили, че съм скрил списъка. Унизително е такова отношение.

Пет минути по- късно Дурчов дойде с окървавени пръсти, едва ли не някой отвън във фоайето го е наранил. Не е имало кой знае каква разправия, не съм пострадал, но са ми достатъчни притесненията и нервите”, разказа Георги Бориков и изрази съмнения, че списъкът се дописва до последния момент, тъй като в него имало вписани хора от Симитли.

Бориков  сподели, че не е прието и подготвеното от него възражение до мандатната комисия, която дори не се е запознала със съдържанието му.

„Оказва се, че ние, действителните членове, сме никой. Обидата от случилото се е по-голяма. От 30 години съм член, бил съм председател в периода 1991-1994 година, когато никой не искаше, не съм някое хлапе от улицата, което могат да блъскат и хулят.

Затова ми е обидно това отношение. Аз в живота си на никого не съм посегнал и това поведение е, меко казано, арогантно“, изрази възмущението си Бориков, а относно делегатите допълни, че в малкия град всички се познават и когато на едно такова мероприятие присъстват хора, които не са от Банско, прави впечатление и говори за това, че се вписват послушни хора.

Бившият председател на червените и настоящ общински съветник Костадин Дурчов, чието име бе замесено в скандала, бе категоричен, че конференцията е протекла по всички правила и е напълно легитимна. Неговата позиция е, че вътрешната опозиция е искала отново да бойкотира конференцията.

„Опитаха се  част от вътрешната ни опозиция да създадат напрежение на конференцията, дори да я провалят, но не успяха. Тя мина редовно, избрахме нов председател, ръководен орган, делегати и т.н.

Още с влизането си Борикови – баща и син, и Димитър Юнчов са се нахвърлили върху член – делегат на конференцията. Издърпали са списъка от ръцете на член от мандатната комисия, който трябваше да прави регистрацията и да раздава делегатските карти.

Опитали са се още да наложат техен списък, но не се е получило, защото има ръководство в партията, което взима решения, определя начина на работа, самата конференция си гласува работните органи и това е, нищо повече не е станало”, обясни ситуацията Костадин Дурчов и допълни, че част от участниците в грозната сцена са били употребили алкохол:

„Явно се бяха добре почерпили, защото лъхаха на алкохол. Опитаха се да овладеят конференцията, но нещата не стават по този начин, много е грозно всичко това – четирима мъже върху една жена“, каза Дурчов и заключи коментара си с едно изречение: „Неразпознаваеми хора, които търсят медийни  изяви“. 

Дурчов бе категоричен, че не е пострадал, а конференцията е протекла по всички правила съгласно устава. 

В същото време вътрешната опозиция смята да  депозира жалба до „Позитано” с искане за обявяване на конференцията за нелегитимна. Три са основните причини, които ще бъдат посочени като нарушения и които според тях ще бъдат приети от контролната комисия. На първо място те ще сезират за това, че 20% от  делегатите не са имали право да присъстват поради липса на едногодишен партиен стаж, което било в разрез с устава.

Втората причина е отстраняване на уставно избрани делегати, в т.ч. и от младежката организация, която е призната от централната партийна контролна комисия и има право на двама делегирани делегати на конференцията.

За такива са били излъчени синът на блъскания Георги Бориков – Мартин, който е и  член на Националния съвет на младежите, както и председателят на младежката структура Соня Юнчова.

Право на по двама делегати имат още женската и ветеранската структура. Третата причина, която ще бъде посочена в жалбата, е  движение на членове между основните партийни организации с цел да бъде осигурена по-голяма численост, като това е ставало без задължителната отчислителна бележка.   

Вътрешната опозиция допълниха, че предвид определената квота, тя е разполагала с 34 делегати, а с делегираните, които не са допуснати да присъстват, е трябвало да бъдат общо 38, с което си осигурявали мнозинство. Заради недопускането на делегати с право на участие те не са го постигнали. При избора на председател са имали намерение да подкрепят блъскания Георги Бориков, който е бил претендент за председателския пост.

„Цялата конференция протече опозиционно, никой от вътрешната опозиция не беше предложен за член на комисиите, които са мандатни и са пет на брой.

Не бе зачетено предложението за влизане на човек от опозицията в комисиите, на всяко изказване бе изключван микрофонът, бяха отправяни лични нападки от трибуната от бившия председател К. Дурчов към Димитър Юнчов и Костадин Юнчов. Отвратихме се от случващото се и напуснахме конференцията демонстративно, споделиха делегати от опозицията.

В крайна сметка избор на нов председател е направен. За такъв е избран заместник-кметът на община Банско Костадин Атанасов.
„За мен К. Атанасов е най-подготвеният човек, тъй като е изграден като личност и политик – два мандата председател на младежката структура, областен координатор на младежкото обединение, един мандат общински съветник, сега заместник- кмет.

Мисля че той може да постигне съгласие и  обединение на отделните организации, което досега не бе постигнато”, каза за избора Костадин Дурчов.

Дали конференцията ще бъде обявена за нелегитимна, тепърва ще стане ясно. Факт е, че сътресения в столетницата в Банско има отдавна. Бойкот бе направен и на събранието през 2016 г., когато  вътрешната опозиция не подкрепи кандидатурата на Дурчов и се опита да бойкотира избора, като при провеждане на отчетно-изборната конференция около 20 души се събраха пред залата и издигнаха лозунги.
 
Тогава бойкотиращите обявиха, че не признават конференцията за легитимна и че ще настояват пред „Позитано” за свикване на общо събрание за избор на ръководство.

Това така и не стана, но явно вътрешнопартийните интриги са продължили през целия втори мандат на Дурчов, а в края му, през февруари тази година, той подаде оставка.

Опозицията отново прозря машинации и амбиции да си осигури трети мандат, тъй като според устава след  пълен втори мандат председателят няма право на трети. При предсрочно прекратяване обаче има такова право след една година.