До настоящия момент единният Регламент, приет от Европейската комисия изисква на етикетите на хранителните продукти да има обозначение, ако съответната съставка  е с ГМО произход. Но тъй като, досега действащият Регламент, очевидно накърнява солидни икономически и корпоративни интереси, определени лобита и кръгове оказват натиск той да отпадне.

Като следствие на това Европейският съвет на министрите ще заседава отново, с идеята този Регламент да се измени, за да отпадне необходимостта от обозначаване, при етикирането, на продукти, съдържащи ГМО или с ГМО произход. Това накърнява силно интересите и правата на потребителите на съответните стоки, защото реално им се отнема правото на избор, какви храни и продукти да консумират. 

"Скандалното е, че на заседание на Министерски съвет се взима решение, нашият представител в европейския орган - Съвета на министрите - българският министър на земеделието да гласува "За" , което е действие накърняващо правата на купувачите. 

Групата на "Възраждане" категорично се противопоставя на подобни действия, които реално отнемат правото на избор на купувача, каква стока да потреблява.

Даниел Петров, който е член на Комисията по земеделие и храните от парламентарната група, ще представи становището на "Възраждане", че категорично не подкрепят подобно решение и ще заяви намерението на политическата организация да  използва всички законови средства, за да може Министерски съвет да оттегли това свое решение и, съответно нашият представител в Европейският съвет на министрите да гласува "Против" подобни пагубни действия. 

"Българските граждани имат правото да знаят състава на хранителните продукти, които консумират и имат свещеното право да се хранят с качествени храна и да бъдат здрави", категоричен е Петров.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук