Бившата шефка на грантово зависимия и изживяващ се като политбюро на съдебната ни система – Съюза на съдиите в България, за пореден път доказва, че реформа в правосъдието наистина е нужна, но тя трябва да започне именно от самообявилите се за нейни глашатаи магистрати и изкореняване на зависимостите им от олигархичните кръгове.
БЛИЦ научи, че неуспялата кандидатка на „Америка за България“ за поста шеф на Апелативния съд в София Нели Куцкова е постановила в края на 2016-а скандално решение, с което на практика е блокирала вписването в търговския регистър на новото управление на „Виваком“.  Припомняме, че след придобиването на търг срещу сумата от 330 милиона евро на контролния пакет акции от най-големия български телекомуникационен оператор новият собственик Спас Русев заяви в края на август смяна на досегашните управители във „Вива Телеком България“ – дружеството майка на БТК.
 
Съдът действа в услуга на Цветан Василев

Само два дни по-късно обаче, в опит да запази контрола си върху „Виваком“, въпреки че не е дал и един лев за него, издирваният с червена бюлетина от Интерпол и укриващ се в Сърбия бивш банкер Цветан Василев с помощта на руснака Дмитрий Косарев депозират пред Софийски градски съд искане за спиране на процедурата в търговския регистър. Искането е подадено от офшорката „Емпрено Венчърс Лимитид“, на която Василев твърди, че е „прехвърлил“ „Виваком“, макар това дружество да няма никакво участие в структурата на собствеността на Телекома, нито каквото и да било право да оспорва промяната в управлението. Юридически неиздържаните и очевидно целящи само забавяне на процедурата претенции на Василев и Косарев, обаче уважени още същия ден от съдия Жаклин Комитова от Софийски градски съд. Нещо повече, въпреки обжалването от страна на новия собственик на „Виваком“ пред Апелативен съд - София, съдийката повече от два месеца отказва да администрира жалбата, твърдейки, че определението й било окончателно, макар в закона черно на бяло да е разписано друго.
 
Скандалната съдия Нели Куцкова

След като най-после жалбата е препратена по компетентност до по-висшата инстанции, там се оказва, че късметът на завлеклия 5 млрд. лева от парите на вложителите в КТБ Василев отново проработва, защото случаят се поема от съдия Нели Куцкова. В рамките само на седмица Куцкова решава делото в полза на Василев-Косарев и потвърждава спирането на процедурата в търговския регистър. Скандалното в случая е, че основното дело, по което е заявена „претенцията“ на „Емпрено“ и което служи като формална предпоставка за спиране на вписването, отдавна вече е прекратено от съда, на което Куцкова изобщо не обръща внимание. Нещо повече, съдийката не се е позаинтересувала и от очевидния факт, че както „Емпрено“, така и Василев и Косарев нямат права върху „Виваком“, както и нямат правен интерес да оспорват вписванията по партидата на Телекома.  
 
Дмитрий Косарев се изживява като октопод

Така за пореден път кръгът се затваря, а зависимостите в съдебната власт вече придобиват чудовищни измерения. Но при положение, че шефът на ВКС Лозан Панов пирува с адвокат на Цветан Василев и даже не благоволява да даде обяснения пред обществеността, едва ли може да се очаква от подчинените му съдии като Куцкова да формират „вътрешно убеждение“, различно от това на началника си. 

Румен ИВАНОВ